ManşetEğitimTürkiye

Boğaziçi protestoları: Tutuklamaya sevk edilen öğrenciler serbest bırakıldı, yeni gözaltılar var

0
Fotoğraf: Avukat Dayanışması

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu‘yu rektörlük binası önünde protesto ettikleri için gözaltına alınan 51 öğrencinin hepsi serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube‘deki sorgularının tamamlanmasının ardından Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesi‘ne getirilen 51 öğrenciden 12’si için ev hapsi istendi. 30 öğrenci ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 9 öğrenci ise savcılıktan serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, 51 kişinin “kişi hürriyetini yoksun kılma, kamu malına zarar verme ve 2911 sayılı Kanun’a muhalefet etmek” suçlarından gözaltına alındığı belirtilmişti.

42 öğrenci adli kontrol kararı

Beş farklı sulh ceza hakimliğine çıkarılan 30 öğrencinin hepsi adli kontrolle serbest bırakılırken, haklarında ev hapsi istenen 12 öğrenci de adli kontrolle serbest bırakıldı.

Toplamda 42 öğrenci için adli kontrol kararı verilirken, 9 öğrenciye de yurt dışı yasağı konuldu. Öğrenciler mahkeme salonundan çıkarken alkışlarla ve sloganlarla karşılandı.

Sivil polis avukatı itti

Mahkeme sonucunu beklerken salonlarda çeşitli gerginlikler de yaşandı. Avukat Dayanışması, bir kadın meslektaşlarının bir sivil polis tarafından 5’inci Sulh Ceza Hakimliği girişinde itildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada “Bir kadın meslektaşımız kimliği belirsiz bir şahıs tarafından itildi, kim olduğunun tespit edilmesini isterken o şahsı mahkemenin arka kapısından çıkarmaya çalışıyorlar. Bu kişi hakkında tutanak tutulmasını istediğimiz için şahıs oradan kaçırılmaya çalışıyor” denildi.

Avukatlar, engellemelere rağmen sicil numarası alınan sivil polis hakkında tutanak tutulmasını sağladı.

Yeni gözaltılar var

Çağlayan’daki öğrenciler serbest bırakılırken Avukat Dayanışması sabah 04.00 civarında yaptığı paylaşımda yeni gözaltılar olduğunu söyledi. Yapılan paylaşımda “An itibari ile üniversite öğrencilerinin evlerinin basıldığını ve öğrencilerin gözaltına alındığını öğrendik” denildi.

En az beş öğrencinin gözaltına alınarak Vatan Emniyet’e götürüldüğü belirtilen açıklamada “Evi basılan öğrencilere; polisler tarafından 2911 sayılı Kanuna muhalefet ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçlamalarından gözaltı ve arama yapacakları ifade edilmiş” ifadeleri kullanıldı.

Boğaziçi ile dayanışma eyleminde Kadıköy’den gözaltına alınan 23 kişi ise öğleden sonra Anadolu Adliyesi’ne sevk edilerek savcılık ifadeleri alınacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.