Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Boğaziçi protestoları: Polisten 1,5 kilometre uzunluğunda korku barikatı

0
Fotoğraf: Elif Ünal

Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak atanan Melih Bulu‘ya yönelik protestolar kapsamında öğrencilerin bugün Güney Kampüs girişinde yapmak istediği eyleme polis eylem henüz başlamadan sert bir şekilde müdahale etti.

Öğrenciler, sergide yer alan Kâbe ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada olduğu bir resimden dolayı önce gözaltına alınan daha sonrasında ise haklarında ev hapsi ve tutuklama kararı verilen arkadaşları için bugün saat 17.00’da kampüs girişinde basın açıklaması okumak için çağrı yapmıştı.

Öğrencilerin dışarıya çıkışı engellendi

Öncesinde Güney Meydan’da forum gerçekleştiren öğrencilerin kampüs dışına çıkması özel güvenlik görevlileri tarafından yasaklandı. Öğrenciler bunun üzerine Rektörlük binası önüne geçerek protestolarını orada sürdürdüler.

Etiler’de polis saldırısı

Etiler’den Hisarüstü’ne kadar uzanan 1,5 kilometrelik mesafe ise dışarıdan gelişleri engellemek amacıyla polis tarafından barikat koridoruna alındı.

Polis, Etiler’den üniversiteye yürümek isteyen kişilere İstanbul Valiliği tarafından sabah saatlerinde Beşiktaş ve Sarıyer ilçeleri için getirilen eylem yasağını gerekçe göstererek müdahale etti.  Polisle eylemciler arasında arbede yaşanan anlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yeşil Gazete‘nin sorularını yanıtlayan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, şu ana kadar 100’ün üzerinde gözaltı olduğu bilgisini paylaştı.

Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada Etiler’de müdahale edilen grubun içerisinde yer aldığını ve polisin müdahalesine tanık olduğunu söyledi.

İzmir’de de gözaltılar var

İzmir’de de Boğaziçili öğrencilere destek vermek isteyen 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri gözaltına alındı. Alsancak‘ta yürüyüş yapmasına izin verilmeyen 20’den fazla öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

Dokuz Eylül Dayanışması’ndan yapılan açıklama şöyle: 

İzmir Öğrenci Dayanışması’nın çağrısıyla, Boğaziçi saldırılarına cevaben 17.00’da Alsancak ÖSYM önünde gerçekleştirilecek Onur Yürüyüşü’ne saldırı gerçekleşti. Alana geçen çok sayıda arkadaşımız işkenceyle gözaltına alınıyor.

“Arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına alanların saldırıları gözaltı aracında da devam ediyor. Bilinsin ki ne saldırıları, ne gözaltıları ne de tutuklamaları bizi demokratik üniversite mücadelemizden, lgbti+ söylemlerinizin karşısında durmaktan vazgeçirmeyecektir!”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.