EğitimManşet

Boğaziçi akademisyenlerinden atanmış yönetime kınama: Telafisi mümkün olmayan kamu zararı

0
Fotoğraf: Ali Aktaş

Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunan tüm bölümler, iki enstitü ve müdürü hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınan Atatürk Enstitüsü akademisyenleri, bugün Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin yazışma grubuna bir e-posta göndererek atanmış yönetimin kararlarının geri dönülmez kamu zararlarına neden olduğuna dikkat çekti.

22 Ağustos günü atanmış yönetim tarafından üç ay süreyle görevden uzaklaştırılan, hakkında disiplin soruşturması açılan Ekonomi Bölümü başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz‘un görevden alınması kararını kınadıklarını açıkladı.

Ne olmuştu?

Akademisyenlerin yazışma grubuna gönderdiği metin daha önce üniversite içinde imzaya açılmış ve 300’den fazla akademisyen tarafından imzalanmıştı.

Zenginobuz’un görevden alınması uluslararası akademi çevrelerinde de tepkiyle karşılanmış ve aralarında Nobel ödüllü ekonomistlerin de bulunduğu dünyaca tanınmış akademisyenler bir imza kampanyası başlatmıştı.

Kampüse girişi de yasaklandı

Görevden uzaklaştırıldığı için 28 Eylül’de başlayacak güz dönemindeki derslerini de veremeyecek olan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un üniversite kampüsüne girişi de atanmış yönetim tarafından yasaklandı.

29 bölüm, iki enstitü ve bir enstitünün tüm akademisyenleri tarafından bugün akademisyenlerin yazışma grubuna gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü‘nün öğretim üyelerinin oylarıyla seçilmiş başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz hakkında ceza ve disiplin soruşturmaları açılması ve bu gerekçeyle 22 Ağustos 2022 tarihi itibariyle üç ay süre ile görevden uzaklaştırılması kararlarını yanlış buluyor ve esefle karşılıyoruz.

‘Telafisi mümkün olmayan kamu zararı doğuruyor’

Üniversitede çeşitli idari görevleri yıllardır fedakarlık ve başarı ile yürütmüş hocamıza karşı açılmış olan soruşturma ile görevden uzaklaştırılmasına sebep gösterilen iddia mesnetsizdir.

Alınan kararın oluşturduğu zararı arttıran bir etmen, idari görevinin askıya alınmasının yanı sıra öğretim üyeliğinin de dondurularak tüm akademik ve eğitim faaliyetlerine engel olunmasıdır. Bu anlaşılması zor karar, üniversite ve öğrencileri için telafisi mümkün olmayan kamu zararı doğurmaktadır. Bu kararı kınıyor ve kabul etmiyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi‘ni ve Ekonomi Bölümü‘nü, bulunduğu noktaya taşıyan değerler demokratik yönetim anlayışı, liyakate verilen önem ve kamuya hizmet bilincidir. Bu değerler, Boğaziçi Üniversitesi’nin nesiller boyu alanında saygın pek çok akademisyenin, kamu ve sivil toplum çalışanının ve iş insanının okulu ve evi olmasını mümkün kılmış, ülkemize katkı sağlamıştır. Bu değerleri aşındıracak ve üniversiteyi vasatlaştıracak şekilde Prof. Dr. Ünal Zenginobuz‘a yapılan asılsız ithamları ve uygulanan adaletsiz yaptırımları Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri olarak hepimize karşı yapılmış sayıyoruz.

Uluslararası düzeyde saygın akademik çalışmaları ile ekonomi bilimine, üstlendiği idari görevler ile Üniversitemizin kurumsallaşmasına katkılarda bulunmuş meslektaşımız Prof. Dr. Ünal Zenginobuz‘un görevden uzaklaştırılmasına ilişkin bu yanlış kararın ivedilikle geri çekilerek verilen kamu zararının giderilmesini talep ediyoruz.”

Açıklamaya imzacı olan bölümler ise şöyle:

1.Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
2.Eğitim Bilimleri
3.Temel Eğitim
4.Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
5.Yabancı Diller Eğitimi
6.Batı Dilleri ve Edebiyatları
7.Çeviribilimi
8.Dilbilim
9.Felsefe
10.Fizik
11.Kimya
12.Matematik
13.Moleküler Biyoloji ve Genetik
14.Psikoloji
15.Sosyoloji
16.Tarih
17.Türk Dili ve Edebiyatı
18.Ekonomi
19.Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler
20.İşletme
21.Uluslararası Ticaret
22.Turizm İşletmeciliği
23. Yönetim Bilişim Sistemleri
24. Bilgisayar Mühendisliği
25. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
26. Endüstri Mühendisliği
27.İnşaat Mühendisliği
28 Kimya Mühendisliği
29. Makine Mühendisliği

Enstitüler:

1) ATA enstitüsü akademisyenleri
2) Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü
3) Çevre Bilimleri Enstitüsü

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.