Türkiye

Bodrum’da taş ocaklarında inceleme

0

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde taş ocaklarında incelemelerde bulunan İl Genel Meclisi Üyeleri, çam ormanları arasındaki ocaklarının yaptığı çevre tahribatına tepki gösterdi. Taş ocaklarında ruhsat ve çıkış irsaliyelerini de kontrol eden üyeler, il genelindeki 450 taş ocağının yılda 7 milyon liraya kiralanarak ormanların talan edilmesine göz yumulduğunu iddia etti.

Muğla İl Genel Meclisi üyeleri, Bodrum’un Kızılağaç ve Çamlık köyleri sınırları arasında bulunan kayrak taşı ocaklarında incelemelerde bulundu. Heyette Denetleme Komisyonu Başkanı CHP’li Dursun Kaplan, Denetim Kurulu üyeleri CHP’li Şükrü Şehir, CHP’li Selami Karakaya, MHP’li Miraç Özcan, AK Parti’li Süleyman Can, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı CHP’li Cesur Öncel ile İl Özel İdare Müdürlüğü’nün teknik elemanları yeraldı.

“Doğa Katliamı var”

Komisyon Başkanı Dursun Kaplan, 8 taş ocağını gezdikten sonra yaptığı açıklamada, bölgenin durumun içler acısı olduğunu belirtti. Kaplan, “Buralarda bir doğa katliamı var. Çıkan taşların atıklarını rastgele etrafa saçmışlar, dere yataklarına doldurmuşlar. Dere yatakları, yollar kapanmış. Başıboş bir şekilde sanki bu ülkede devlet yok gibi hareket eden bir yapı var. Devletin bütün kurumlarının harekete geçmesi gerekiyor. Bilhassa Bodrum Kaymakamlığı ile Yalı Belediyesi’nin harekete geçerek yaptırım gücünü kullanması gerekiyor. Bir aydan bu yana Muğla’nın bütün taşocağı ve maden işletmelerini geziyoruz. Muğla elden gitmek, ormanlar bitmek üzere. Bu katliama dur denilmeli” dedi.

“Bürokratlar Muğla’ya tatile gidiyor”

İncelemelerinin bölgenin çevre değerlerinin yanısıra sevk fişlerinin usulünce olup olmadığını kontrol etmek, ruhsatlar, kiralanan alan ile çalışma yapılan alanların birbirleri ile örtüşüp örtüşmediğini denetlediklerini belirten Kaplan, “Elbette ekonomik değeri olan madenler ve taşlar işlenecek ve ekonomiye kazandırılacak. İzin alınmış ise çevreyi de, insan değerini de göz önüne alarak çalışmak gerekir. Bu incelemelerde, ilimizde denetim mekanizmalarının çalışmadığını tespit ettik. Muğla’ya gelen bürokratlar, maalesef sadece tatil yapmaya geliyorlar” dedi.

Tarih sarnıç atık taşlar ile çevrilmiş

Komisyon üyesi Şükrü Şehir, bölgede bulunan tarihi sarnıcın etrafının hurda taşlarla çevrilmiş olduğunu söyledi. Şehir, “Bölge talan edilmiş durumda. 150 yıllık tarihi sarnıcın durumu da içler acısı. Buraların yeniden düzenlenmesi ve korunması için elimizden geleni yapacağız. Sarnıç artık su sızdırıyor, bakımının yapılması için çalışacağız” dedi.

‘7 milyon liraya ormanı talan ediyorlar’

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı CHP’li Cesur Öncel, Muğla’daki 450 taş ocağından devletin sadece 7 milyon lira kira geliri elde ettiğini, bu paraya ormanların talan edildiğini ve ruhsatların da sağlıklı olmadığını savundu.

(haberler.com, Yeşil Gazete)

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.