EkolojiManşet

Bodrum’da plaja beyaz kum döken otele 265 bin lira para cezası

0

Muğla‘nın Bodrum ve Milas ilçesinde bazı otellerin, plaja ‘beyaz kum’ adı altında kuvars tozu döktüğü iddiası üzerine Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, soruşturma başlattı.

Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, Güvercinlik ve Gölköy mahallelerinde yaz sezonuna hazırlık yapan birçok otelin, plaja “beyaz kum” adı altında slikozis hastalığına yol açan ve akciğer kanserine neden olan kuvars tozu döktüğünü iddia etmişti.

Demir, yaklaşık 183 kilometrelik kıyı şeridi bulunan Bodrum Yarımadası’nın “beyaz kum” merakı nedeniyle tehdit altında olduğunu söylemişti.

‘Mermer tozu yoğunluklu kalsiyum oksit’

DHA’nın haberine göre plajlardan numune alarak inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, şunları bildirdi:

Milas-Bodrum sınırında yer alan Pina Yarımadası’ndaki bir otelin sahiline beyaz kum döküldüğü şikayetleri üzerine, Jandarma ve Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Bahse konu alanda inceleme yapan ekipler, sahile dökülen maddeden numune aldı. Yapılan laboratuvar sonucuna göre, sahile dökülen maddenin yüzde 55 oranında mermer tozu yoğunluklu kalsiyum oksit maddesi olduğu belirlendi. İncelemenin tamamlanmasının ardından, maddeyi sahile döken tesise 265 bin 497 lira idari para cezası uygulandı.”

‘Denize veya sahile dökülmeleri yasak’

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Özdil de mermer tozu yoğunluklu kalsiyum oksit maddesinin atık olarak kabul edildiğini belirterek, denize ve sahile dökülmesinin yasak olduğunu söyledi. Özdil şunları söyledi:

2872 Sayılı Çevre Kanunu’na göre söz konusu tesise ceza kesildi. Bölgedeki diğer plajlarda yapılan incelemede yüzde 0.5 mermer tozu yoğunluklu kalsiyum oksit, yüzde 88 silisyum (kum) oranına rastlandı. Oranın düşük olması nedeniyle ceza kesilmedi. Söz konusu tesise kesilen ceza ise önümüzdeki günlerde tebliğ edilecek.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.