EkolojiManşetTürkiye

Bodrum plajlarında yine beyaz kum tartışması

0
 
 

Muğla Çevre Koruma Vakfı (MUÇEV) üyesi Güney Şirin de uygulamanın deniz canlılarını yok ettiğini bildirerek şunları kaydettii:

“Deniz ekosistemine büyük zarar veriliyor. Maldivler’deki görüntünün benzerini kuvars tozu sağlıyor. Ayaklarına kurşun sıkıyorlar. Buraya gelen turist, mermer tozu ve kuvarsın sağlığa zarar verdiğini çok iyi biliyor. Bunları gördüklerinde, tatil için gelmeyeceklerdir. Bir yandan sürdürülebilir yaşamı yok ettikleri gibi turizmi de baltalıyorlar. Bu tür uygulamaların durdurularak yetkililerin de harekete geçip, görevini yapmasını bekliyoruz” dedi.

Doğal olmayan her şeyin kötü olduğunu ifade eden Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise, ilgili kurumların denetimlerini sürdürdüğünü kaydederek, “Geçen yıl da bu olay gündeme gelmişti. Çok fazla olmasa da az sayıda yine yapıldığını duyuyor ve görüyoruz. Bodrum’un doğal imajının bozulmaması lazım. Dünyada, Bodrum doğal güzellikleriyle tanındı. Böyle uydurma şeyler Bodrum’un imajına ve doğasına zarar verir” diye konuştu.

Otel yetkilisi: Döktüğümüz beyaz kum sertifikalı

Plajına döktüğü beyaz kumun kuvars tozu olduğu öne sürülen Güvercinlik’teki otelin yetkilisi ise yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: 

“Mavi bayraklı plajımızda kullanılan beyaz kumu, sertifikalı-onaylı bir üreticiden temin ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) gönderilen numunemiz incelendi. İnsan sağlığına dair herhangi bir olumsuz durum teşkil etmediği tespit edildi. Güvercinlik Koyu bölgesi daha öncesinde balık çiftlikleri atıklarıyla balçığa dönüşmüştü. Yaptığımız dip temizliği çalışmaları sonrasında burada yeniden bitki canlılığının başladığını gözlemledik.”

Geçen yaz da Yalıkavak ve Gündoğan mahallesindeki oteller sahile kuvars tozu sermiş, ihbar üzerine bölgeye gelen ekipler otellere para cezası keserek, tozların plajdan kaldırılmasını sağlamıştı. Yapılan araştırmalar sonucunda da serilen kumun sağlığa zararlı silis kumu olduğu ortaya çıkmıştı. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.