ManşetTürkiye

Bodrum polisinin “biber gazı” eğitimi

0

Muğla’nın Bodrum ilçesinde polis gazetecileri toplayıp nasıl gaz sıkma eğitimi verildiğini gösterdi. Uygulamalı eğitim veren bir komiserin “esprili yaklaşımı”nın polisleri “kahkaya boğduğu” belirtildi.

DHA’dan geçilen habere göre eğitim sırasında “teorik bilgilendirme”nin ardından polislerden biber gazını duvara sıkmaları istendi. Biber gazının nasıl sıkılacağını gösteren Emniyet Müdürü Nevzat Erem, “Dur polis. Direnme, zor kullanırım hareket etme” dedikten sonra bir metrelik mesafeden biber gazını duvara sıktı.

Ardından tek sıraya giren polisler, duvara karşı aynı kelimeleri kullanıp biber gazını sıktı. Sıra kendisine gelen bir komiser, duvara yaklaşıp “Güzel kardeşim, ben size kıyamam. Beyefendi böyle şeylere gerek yok, hadi gel vazgeç” diyerek hayali bir vatandaşı “direnişi”nden caydırmaya çalıştı.

DHA haberinde “komiserin bu konuşması meslektaşlarının kahkahalarla gülmesine neden oldu. İki kez duvara gelen komiser, daha sonra müdürünün talimatıyla biber gazını duvara sıktı” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle dört gün önce (10 Aralık) yapılan ortak açıklamada, polisin gaz kullanmasının yol açtığı ölümlere de değinilmişti.

Açıklamada, 11 ayda polis müdahalelerinde dört kişinin hayatını kaybettiği ve ölüm vakalarının tamamının “biber gazının etkisi ya da gaz bombası kapsülünün isabet etmesi sonucu” gerçekleştiği belirtilmişti.

İHD-TİHV verilerine göre 2012 yılında kitlesel açıklama ve yürüyüş gibi etkinliklere polis müdahalelerinde 555 vatandaş da yaralandı.

(İmc-tv.com, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.