DünyaManşet

BM’den uyarı: ABD askerinin çekildiği Afganistan’da Taliban güç kazanıyor

0

Birleşmiş Milletler (BM) Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Afganistan‘daki askeri varlığını yarı yarıya çektiğinin açıklanmasından sonra, Taliban’ın askeri kazanımlarının son dönemde hızlandığına ve çekilmenin ülkede “deprem etkisi” yarattığına dikkat çekti.

29 Şubat 2020’de ABD yönetimi Katar’da Taliban ile yaptığı anlaşma kapsamında 1 Mayıs 2021 itibarıyla tüm askerlerini Afganistan’dan çekmeyi taahhüt etmişti. Ancak 20 Ocak 2021’de göreve gelen Başkan Joe Biden, çekilmenin 1 Mayıs’a yetişmeyeceğini duyurmuş ve 11 Eylül’ün yıl dönümüne kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı da(CENTCOM) nisan sonundan beri devam eden süreçte ABD’ye ait altı askeri tesisin Afgan ulusal ordusuna teslim edildiğini ve çekilmenin yüzde 50’den fazlasının tamamlandığının “tahmin edildiği”ni açıkladı.

BM: Çekilme ülkede sismik bir sarsıntı yaratıyor

Afganistan’daki son durumun görüşüldüğü BM Güvenlik Konseyi‘nde konuşan BM Genel Sekreteri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons ise bu gelişmenin ardından Taliban’ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden endişelenildiğinin altını çizdi.

Euronews‘in aktardığına göre, Lyons Afganistan’dan yabancı askerlerin çekilmesiyle ülkenin “inkar edilemez derecede korkunç senaryolara” doğru kayma olasılığı bulunduğunu belirterek, “Yabancı güçlerin Afganistan’dan çekildiğinin duyurulması ülke genelinde sismik bir sarsıntıya neden oldu” diye konuştu.

Ülkedeki 370 ilçenin 50’sinden fazlasının Taliban’ın eline geçtiği konusunda uyarıda bulunan özel temsilci, söz konusu yerlerin çoğunun bölgesel başkentlere yakın olduğunu ve yabancı güçlerin ülkeden tamamen çekilmesinden sonra Taliban’ın buraları kolaylıkla devralabileceği endişesini aktardı.

Akar: Zaten askerimiz var, yenileri gönderilmeyecek

Geçen hafta yapılan NATO Zirvesi’nde, ABD’nin çekilmesinin ardından Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama ve işletme teklifine Amerika Birleşik Devletleri’nden destek gelmişti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Türkiye ile olan görüşmelerin sürdüğünü ve yapılması gereken çok iş olduğunu açıklarken, Savunma Bakanı Hulusi Akar Türkiye’nin Afganistan’da zaten askeri bulunduğunu ve yeni asker gönderilmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.  Amaçlarının “Afgan kardeşlerinin” güvenliğine katkıda bulunmak olduğunu belirten Akar, diğer ülkelerle de görüşmelerin sürdüğünü, ortak bir arayış içinde bulunduklarını aktardı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.