DünyaManşetUncategorized

BM: Venezuela yönetimi, muhaliflere yönelik ‘ölüm timleri’ görevlendirdi

0

BM İnsan Hakları Temsilcisi Michelle Bachelet’in raporu göre, ‘Venezuela Özel Harekat’ timi adı verilen gruplar, muhalif gençleri yargısız infazla öldürüyor, yanlarına suç aletleri ve sahte kanıtlar bırakıyor.

Venezuela‘daki şiddet olaylarına ilişkin Birleşmiş Milletler‘in (BM) hazırladığı bir raporda, yönetimin muhalif gençleri ortadan kaldırmak için ‘ölüm mangaları’ görevlendirdiği tespiti yer aldı. Rapora göre güvenlik güçlerine bağlı söz konusu timler, öldürülenlerin tutuklamaya karşı direndiği süsünü vermek için olay yerlerine suç aletleri ve ‘kanıtlar’ bıraktı.

Venezuela hükümeti geçen yıl 5 bin 287, bu yıl da en az bin 569 şüphelinin tutuklama esnasında güvenlik güçlerine direndiği için hayatını kaybettiğini savunuyor. BM’nin raporunda ise bu ölümlerin çoğunun ‘yargısız infaz’ olduğu belirtiliyor.

Öldürülen 20 genç erkeğin yakınlarının ifadelerine yer verilen raporda, Venezuela Özel Harekat Timi‘nin siyah renkli plakasız araçlarla ev bastığı, eşyalara el koyduğu ve kadınlara saldırdığı iddia edildi. Görgü tanıklarının tümünün anlattıklarına göre maskeli bir grup, ailelerinden ayırdıkları genç erkekleri vurarak öldürürken, kendilerini haklı çıkarmak için her seferinde olay yerine silah ve uyuşturucu yerleştirdi, öldürülen şahsın güvenlik güçlerine silahla direndiği izlenimini vermek için de etrafa rastgele ateş açtı.

Venezuela hükümeti: Rapor objektif değil

Raporda bahsi geçen olaylar, Devlet Başkanı Nicolas Maduro‘nun siyasi muhalifleri bastırma, ortadan kaldırma ve cezalandırma stratejisinin bir parçası olarak değerlendirildi.

BM İnsan Hakları Temsilcisi Michelle Bachelet tarafından İnsan Hakları Konseyi‘ne sunulacak rapora Venezuela hükümetinden tepki geldi. Maduro yönetiminin yazılı savunmasında “İnsan haklarının korunması hususunda alınan önlemlerden bahsetmeden ya da bu konulara yeterince yer vermeden aşırı uçtaki olumsuz ifadeleri parlatan bu rapor objektif ve tarafsız değildir” denildi. Rapor resmi verileri göz ardı etmekle eleştirildi.

Bachelet, işkence, adil yargılanma ve ceza kurumlarının denetlenmesi gibi meselelerin çözüme kavuşması için BM ile işbirliği konusunda Venezuela’dan taahhüt aldıklarını aktardı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.