Dünyaİnsan HaklarıManşet

BM Kongo’da 6,1 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi

0
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma'da bir anne ve çocukları yerinden edilmiş kişilerin kaldığı bir kampta yürüyor. - -Fotoğraf: UNICEF/Jospin Benekire

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Orta Afrika ülkelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti‘nin doğusunda artan şiddet olaylarının Ocak 2023’ten bu yana yaklaşık bir milyon kişiyi yerinden ettiğini bildirdi.

Yer Değiştirme İzleme Matrisi’ne göre 6,1 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Bu rakam Ekim 2022’den bu yana ülke içinde yerinden edilmelerde yüzde 17 oranında artış olduğunu ortaya koyuyor.

‣İklim krizi: Kongo’yu vuran sellerde ölü sayısı 400’e yükseldi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Ituri eyaletinde, Mart 2022’de çekilmiş, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir yerinden edilme alanına alacakaranlık çöküyor. -Fotoğraf: BMMYK/Hélène Caux

Önce yerinden edildiler, sonra kamplarındaki saldırıda hayatlarını kaybettiler

11 Haziran Pazar günü Kongo’nun doğusundaki Ituri eyaletindeki yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bir kampta meydana gelen son saldırıda en az 46 kişi hayatını kaybetti.

IOM, milis gruplarından oluşan bir koalisyon olan Kongo’nun Kalkınması İttifakı ( Coopérative pour le développement du Congo -CODECO) tarafından gerçekleştirildiği bildirilen saldırıyı şiddetle kınadı.

Kongo’da devam eden şiddet nedeniyle yerinden edilen milyonlarca kişinin acil insani yardıma ihtiyacı var. –  Fotoğraf: IOM/Muse Muhammed

IOM Acil Durumlar Departmanı Direktörü Federico Soda, “Bu son korkunç saldırı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yerinden edilmiş insanların her gün karşı karşıya kaldığı dayanılmaz tehlikelerin bir kanıtıdır” dedi ve ekledi:

“IOM, uluslararası insani hukukun bu iğrenç ihlalini şiddetle kınıyor ve sivillere yönelik saldırıların savaş suçu teşkil edebileceğini hatırlatıyor. Şiddeti sona erdirmek ve Kongo halkının barışı bulmasına yardımcı olmak için ortak çabalara şiddetle ihtiyaç var.”

Çatışmalar arttıkça Kongo’daki insani durum daha da kötüye gidiyor. Milyonlarca insan akut gıda güvensizliğinin yanı sıra diğer hayati ihtiyaç krizleriyle karşı karşıya. Genel olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti genelinde 26 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyacı var.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.