Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Demokratik Kongo’yu vuran sellerde ölü sayısı 400’e yükseldi

0

Orta Afrika ülkelerinden Demoktatik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki Güney Kivu eyaletinde perşembe günü (4 Mayıs) meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Eyalet Valisi Theo Ngwabidje Kasi, bugün (8Mayıs) Reuters’a yaptığı açıklamada ölü sayısının 401’e ulaştığını ifade etti.

Şiddetli yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması, eyalette sele ve heyelana neden olurken, en az 205 kişinin ağır yaralandığı, 167 kişiden ise haber alınamadığı bildirildi.

Hükümet sözcüsü Patrick Muyaya, Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi‘nin pazartesi günü ulusal yas ilan ettiğini ve bir bakanlar heyetinin insani yardım ve afet yönetimini koordine etmek üzere bölgeye seyahat edeceğini söyledi.

Fotoğraf: AFP

‣ Gelişmiş ülkeler bile güvende değil: İklim krizi Batı Avrupa’da sel ihtimalini dokuz kat artırdı

Guterres: İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine şahit oluyoruz

Güney Kivu bölgesinin karakteristik özelliklerinden olan yağmur mevsiminin mayıs sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Demokratik Kongo’da yaşanan afetten iki gün önce, Kivu Gölü’nün diğer yakasında bulunda Ruanda’da meydana gelen seller en az 131 kişinin ölümüne, ülkedeki binlerce evde de ağır tahribata yol açmıştı.

Cumartesi günü (6 Mayıs) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres “feci sel”in her iki ülkedeki kurbanlarına baş sağlığı diledi.

Brundi’ye yaptığı ziyarette konuşan Guterres, “İvme kazanan iklim değişikliğinin ve küresel ısınmaya neden olacak hiçbir şey yapmamış ülkeler üzerindeki yıkıcı etkilerinin bir başka örneğine şahit oluyoruz” dedi.

Fotoğraf: Kasereka Moise / EPA

‣ Kaliforniya sele teslim: İklim krizi kaynaklı sellerde 14 kişi hayatını kaybetti

‘Dünyanın sonu gibi bir şey’

Kivu Gölü’nün kıyılarına yakın birkaç köyde, elleriyle kazarak çamurun içerisinde kayıp yakınlarını arıyor.

Cesetleri koyacak torbaları olmayan Kongolu Kızıl Haç gönüllüleri, Güney Kivu’daki Bushushu ve Nyamukubi köylerinde cesetleri battaniyelere sararak istifliyor.

Nyamukubi köyünden bir anne olan Gentille Ndagijimana, eşinin hayatta kaldığını ve hastaneye götürüldüğünü ancak tüm çocuklarının hayatlarını kaybettiğini söylüyor.

Aynı zamanda ebeveynlerinin ve iki kız kardeşinin de öldüğünü söyleyen 27 yaşındaki Ndagijimana, AFP’ye “Dünyanın sonu gibi bir şey bu” diyor.

Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava olaylarının daha sık ve daha şiddetli bir şekilde görüldüğüne dikkati çekiyor.

Fotoğraf: AFP

‣ Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

Ne olmuştu?

Geçen ay, Güney Kivu’nun komşu eyaletlerinden Kuzey Kivu‘da şiddetli sağanak yağışların neden olduğu bir toprak kayması yaklaşık 20 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Batı Avrupa kıtası büyüklüğünde geniş bir ülke olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, yıllardır doğusunda yaşanan çatışmaların da etkisiyle dünyanın en fakir ülkelerinden biri.

‣ Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.