Günün Manşetiİklim KriziManşet

BM İklim Eylem Zirvesi: Türkiye hariç önemli taahhütler verildi

0

BM İklim Eylem Zirvesinde, başta Paris Anlaşması’nı onayladığını açıklayan Rusya olmak üzere ülkeler ve özel kuruluşlar önemli duyurular yaptı. Metro ve raylı sistemlerle Millet Bahçeleri’ni anlatan Türkiye ise G20 ülkeleri arasında Paris’i onaylamayan tek ülke olarak kaldı.

Genel-Sekreter Antonio Guterres ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi önemli duyurulara sahne oldu. Devlet liderleri ve özel sektör temsilcilerinin iklim eylemi hakkındaki duyurular yaptığı zirveye damgasını vuran ise Greta Thunberg’ti.

Antonio Guterres’ten sonra söz alan Thunberg, Dünya liderlerine şöyle seslendi:  “Bütün bunlar yanlış. Ben burada dikiliyor olmamalıydım. Okyanusun öteki tarafındaki okuluma dönmüş olmalıydım. Boş sözlerinizle benim hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız. Ama buna rağmen şanslılardanım. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yokoluşun başlangıcındayız. Ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları. Nasıl cüret edersiniz!” Thunberg’in konuşması tüm dünyada gün boyu konuşuldu. #Howdareyou (Nasıl Cüret Edersiniz!) twitter’da tüm gün dünya gündemindeydi.

Zirve’de somut eylem ortaya koymadığı için söz almayan Donald Trump da Thunberg’i dinleyenler arasındaydı.Trump, genç aktivistin konuşmasını dinledikten sonra zirveden ayrıldı.

Rusya imzaladı, ‘Paris’e taraf olmayan tek G20 ülkesi Türkiye

Zirve’de iklim eylemi konusunda önemli somut duyurular da yapıldı:

  • Rusya, Paris Anlaşması’nı onayladığını zirvede açıkladı. Bu duyuru ile birlikte G20 üyeleri içinde Paris Anlaşması’na taraf olmayan artık tek ülke var: Türkiye
  • Zirve sonu itibari ile resmi olarak 66 ülke sıfır emisyon hedefi üzerine çalışıyor.
  • 59 ülke ise iklim planlarını kesin olarak 2020 sonuna kadar açıklayacak. Bu listede Hindistan, Çin ile AB de bulunuyor.
  • Küresel emisyonların yüzde 26’sından sorumlu 14 ülkeden ise 2020 iklim planına dair somut adım Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Yunanistan 2028’de tüm kömür santrallerini kapatıyor

İklim eylem planı dışında da ülkeler özellikle kömür  ve yenilenebilir enerji konusunda önemli duyurular yaptı. Duyuruların en önemlilerinden birini yapan Yunanistan, 2028 yılı itibari ile ülkedeki tüm linyit kömürü santrallerini kapatacağını açıkladı. Ülkedeki mevcut toplam kurulu gücün yaklaşık dörtte birini linyit santralleri oluşturuyor.

Hindistan ise 450 GW’lık güneş enerjisi santrali kuracağını ilan etti.

Almanya, daha önce açıkladığı 2038’e kadar kömürlü termik santralleri kapatma planını yineledi ve Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı‘na katıldığını açıkladı. Böylelikle ittifakın üye sayısı 91’e ulaştı.

Yeşil İklim Fonu’na 1.5 milyar dolar daha

 İklim eyleminin finansmanı için kritik öneme sahip Yeşil İklim Fonu (GCF) hakkında da önemli duyurular yapıldı. Fona, 8 ülke toplamda 1.5 milyar dolar daha kaynak aktaracağını açıkladı. GCF’nin toplam bütçesi 7.4 milyar dolar seviyesine çıktı.

Fransa, katkısını ikiye çıkaracağını açıkladı. 1.54 milyar avro katkının yüzde 80’i hibe halinde geri kalanı kredi şeklinde olacak. Birleşik Krallık da yaptığı kalkınma desteklerinden iklim eylemine vereceği katkıyı iki katına çıkardığını ve iklim değişikliği ile mücadele için araştırma geliştirme bütçesini ise 1 milyar dolara çıkardığını açıkladı.

Özel kuruluşlardan iklim hedefleri

Bankalar ve finans kuruluşları da Zirve’de duyurularda bulundu:

  • Bank of England, iklim risklerinin iş dünyasında ve ülkeler arasındaki yatırımlarda fiyatlandırmaya başlayacağını açıkladı.
  • 35 trilyonluk değere sahip 100 banka, 1.5 dereceye uyumlu iklim hedefi koyduğunu açıkladı.
  • Aynı şekilde 2.4 trilyonu yöneten 87 varlık şirketi de 1.5 derece uyumlu iş planlarını hayata geçiriyor.

Türkiye yalnız kaldı

BM iklim Eylem Zirvesi’nde Türkiye ise özellikle ulaşım alanında önemli adımlar yapacağına dair açıklamalarda bulunurken, Paris Anlaşması’nın onay sürecine dair her hangi bir açıklama gelmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, trafikteki sera gazı salımnıı düşürmek için demiryolu taşımacılığında katedilen mesafe hakkında bilgi verdi ve hızlı tren hatlarının önümüzdeki 5 yılda 5 bin 600 kilometreye ulaşacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zirve’de yaptığı konuşmayı değerlendiren 350.org Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Efe Baysal, Türkiye’nin BM İklim Zirvesi’nde ileriye dönük bir taahhüt vermekten kaçınmasının ne günümüzün ne de geleceğimizin gerçekleriyle örtüştüğünü söyledi:

“Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında dört milyonu aşkın genç, hükümetlerin iklim krizine karşı somut adımlar atması talebiyle seslerini yükseltirken, Türkiye’nin BM İklim Zirvesi’nde ileriye dönük bir taahhüt vermekten kaçınması maalesef ne günümüzün ne de geleceğimizin gerçekleriyle örtüşüyor. Şayet Türkiye iklim liderliğine oynamak istiyorsa, bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı meclisten geçirmeli ve son derece yetersiz durumda olan Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nı güncellemeli. Bu çerçeve içinde Türkiye, enerji politikalarında köklü bir değişimle başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara desteğini çekmeli ve doğayla ve topluluklarla uyum içinde yenilenebilir enerji politikaları geliştirip bu yönde teşvik mekanizmalarını oluşturmalı.”

Guterres: Gidecek çok yolumuz var, ama bu yarışı kazanabiliriz

Zirve’nin kapanışında konuşan Antonio Guterres, “bu yarışı kazanabiliriz” dedi. Zirve’de önemli açıklamalar yapıldığını vurgulayan Genel Sekreter “Bu zirvede önemli ilerleme kaydedildi, ancak gidecek daha çok yolumuz var. Ülkelerden ve şirketlerin daha fazla iklim eylemi yapması gerekiyor. Ülkelere daha önce söylediğimi yineliyorum: 2020 sonrasında hiçbir yeni kömür santrali yapılmamalı” diyerek sözlerini noktaladı.

Greta Thunberg’in, Genel Sekreter’in ve diğer önemli liderlerin konuşmalarının videolarına bu linkten ulaşabilir ve  indirebilirsiniz.

Zirvede yapılan diğer önemli duyuruları ise bu linkte görebilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.