DünyaManşet

BM: Esad sarin kullanmadı

0
BM’nin Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Carla Del Ponte, Suriye’de Esad yönetiminin sarin gazı kullandığına dair kanıt olmadığını buna karşın muhaliflerin sarin gazı kullandığının belirlendiğini söyledi.

BBC’nin haberine göre, BM’nin Suriye AraştırmaKomisyonu Başkanı Carla Del Ponte, İsviçre-İtalya televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye’deki çatışmanın kurbanların verdiği ifadelerin, Suriyeli muhaliflerin sarin gazı kullandığını akla getirdiğini, “güçlü, somut şüphelerin mevcut olduğunu ancak henüz kesin bir kanıt bulunmadığını” kaydetti.

Carla del Ponte, BM Soruşturma Komisyonu’nun şu ana kadar Suriye’deBeşar Esad hükümetine bağlı güçlerin kimyasal silah kullandığına ilişkin kanıt görmediğini belirtti.

Geçmişte eski Yugoslavya için kurulan BM Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görev alan İsviçreli başsavcı Del Ponte, şüphelerin,“Suriye’ye komşu ülkelerdeki müfettişlerin, kurbanlar, doktorlar ve sahra hastanelerinin görevlileriyle görüşmelerinden sonra geçen hafta hazırladıkları rapora” dayandığını ifade etti.

Sarin gazının ne zaman ve nerede kullanıldığına ilişkin bilgi vermeyen Del Ponte, Komisyonu’nun şimdiye kadar bilinenleri doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyacı olacağını sözlerine ekledi. BM Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu, Suriye’deki çatışmada insan hakları ihlallerini incelemek üzere ağustos 2011’de kurulmuştu.

Kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaları soruşturmak üzere özel olarak kurulan ve tüm iddiaları soruşturmak için koşulsuz erişim isteyen diğer BM ekibine ise Suriye yönetimi ülkeye girme izni vermiyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.