2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

BM: Depremin onarım maliyeti 100 milyar doları aşacak

0

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, deprem bölgesinde 2.7 milyon kişinin  yerinden olduğunu ve 600 bine yakın konut veya işyerinin yıkıldığını söyledi.

Cenevre Ofisi‘nde düzenlenen rutin haftalık basın toplantısına Gaziantep’ten video konferansla katılan Vinton, 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir ay geçtiğine dikkat çekerek, “Bugüne kadar yapılan hesaplamalarla, hükümetin sunduğu ve uluslararası ortakların desteklediği zarar tutarının 100 milyar doları (bugünün kuruyla yaklaşık 1.9 trilyon TL) aşacağı tahmin ediliyor” dedi.

Türkiye GSHY’sinin yüzde 26’sı

Vinton, Türkiye ve Suriye‘deki depremzedelere kaynak oluşturulması için 16 Mart’ta Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de düzenlenecek bağış konferansı için tahmini hasar büyüklüğünün temel alındığını kaydetti.

UNDP geçen ayın sonunda depremin ardından yıkılan binaların enkazının doğru şekilde ve zamanda kaldırılması için 113.5 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunmuştu. 

Dünya Bankası ise geçen hafta yayımladığı hızlı hasar değerlendirme raporunda, iyileştirme ve yeniden inşa etme maliyetlerinin 34, 2 milyar doları bulacağını tahmin etmişti. 

Türkiye’nin 2021’deki gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) 7 trilyon 248 milyar 789 milyon TL.  BM’nin maliyet hesabı Türkiye’nin GSYH’sının yaklaşık yüzde 26’sına denk geliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.