Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin koronavirüs salgınıyla mücadele için yapılan oturumda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgına karşı geliştirilen aşıların dünya dağılımındaki eşitsizlik ve adilsizliğini eleştirdi.
Üretilen aşıların yüzde 75’inin sadece 10 ülkeye gönderilediğine dikkat çeken Guterres, 130 ülkeye bugüne dek tek bir doz bile ulaşmadığını kaydetti.
‘Küresel çapta aşı kampanyası düzenlenmeli’
Antonio Guterres, gelişmiş ülkelere çağrıda bulunarak, küresel çapta aşı kampanyasının düzenlenmesi, bu eylem planına da aşının geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda yeterliliğe sahip bütün ülkelerin katılması gerektiğini belirtti:
Böyle bir küresel aşı planı için, acil durum eylem planı hazırlanması, hayata geçirilmesi ve finansmanının koordinasyonu konusunda G20 ülkelerinin uygun olduğunu düşünüyorum.”
BM Genel Sekreteri, yarın yapılacak olan G7 toplantısında bu kampanyanın gerçekleşmesi için ilk adımların atılabileceğini de ekledi.
‘Kampanya, sanayileşmiş ülkelerin de yararına’
Guterres, dünya çapında aşı kampanyası geliştirmenin sanayileşmiş ülkelerin de yararına olacağına dikkat çekti:
Dünyanın güneyinde virüs yıldırım hızıyla yayılmayı sürdürürse, sürekli mutasyona uğrayacaktır. Yeni varyantlar da daha bulaşıcı ve ölümcül olabilir ve muhtemelen mevcut aşıların etkisini de tehdit edebilir.”
The Guardian‘ın haberine göre, gelir seviyesi düşük ülkelere yönelik Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından aşı temini için hazırlanan Covax programı mevcut hedeflerini kaçırdı. DSÖ, Covax’ın 2021 yılı için 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu kaydetti.