TürkiyeEğitimManşet

BM: Barışçıl gösterilere katıldığı için tutuklanan öğrenci ve protestocular serbest bırakılsın

0
Fotoğraf: Sedat Suna

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Boğaziçi Üniversitesi‘ne Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu‘nun rektör olarak atanmasına yönelik protestolara ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “Barışçıl gösterilere katıldıkları için tutuklanan öğrenci ve protestocuların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz ve polisi aşırı güç kullanmayı bırakmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Protestolar sırasında hükümet yetkililerinin LGBTİ+ karşıtı söylemlerine de dikkat çekilen açıklamada “Yetkililerin LGBT kişilere karşı nefret ve ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik yorumlarını kınıyoruz” denildi.

Dışişleri: Türkiye’nin iç işlerine karışmak kimsenin haddi değil

Dışişleri Bakanlığı ise bir açıklama yayınlayarak protestolara yönelik müdahalelerin orantılı olduğunu iddia etti. Açıklamada “Üniversite dışından ve terör örgütü iltisaklı çevrelerin olaylara sızma ve kışkırtma girişimleri tespit edilmiş olup, protesto hakkını aşan bu yasadışı eylemlere karşı kanunlarımız çerçevesinde gerekli ve orantılı önlemler alınmaktadır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Yakın dönemde de “gelişmiş” demokrasi olarak adlandırılan pek çok ülkede yönetimler aleyhine en küçük bir itiraza karşı dahi masum ve sivil vatandaşlara karşı güvenlik güçlerinin orantısız şiddet görüntüleri halen hafızalardadır. Hal böyleyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.