İklim KriziManşet

BM: 2023 ile 2027 arası dünyada rekor hava sıcaklıkları yaşanabilir

0
sıcaklık

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2023 ile 2027 yılları arasında dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebileceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler çatısı altında bulunan WMO tarafından yayımlanan bir raporda, sera gazı salımı ve El Nino hava olayının, hava sıcaklıklarını daha da artırdığı bilgisi yer aldı.

Raporda yüzde 98 ihtimalle 2023 ila 2027 yıllarından en az birinin en sıcak yıl ve beş yılın tamamının da küresel hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönem olacağı belirtildi.

Söz konusu dönemde, yüzde 66 ihtimalle yıllık ortalama yüzeye yakın hava sıcaklığının da sanayi devrimi öncesine oranla en az 1,5 dereceden fazla olacak. Keza, 2027’ye kadar küresel hava sıcaklıkları rekor seviyelere ulaşabilecek.

‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir

‘El Nino ve iklim krizi birleşiyor, hazırlıklı olunmalı’

Hava sıcaklıklarının dünyanın farklı bölgelerindeki yağmurları etkileyebileceği belirtilirken, yağmurların bölgesel olarak artabileceği veya azalabileceğine dikkati çekildi.

Raporda, sera gazı emisyonunun da okyanusların ısınması ve asitlenmesine, buzulların erimesine, deniz seviyesindeki yükselişle ve aşırı hava olaylarına yol açtığı ifade edildi.

Raporda açıklamalarına yer verilen WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, rekor sıcaklıkların sağlık, gıda güvenliği, su yönetimi ve çevre açısından geniş kapsamlı sonuçları olacağını söyledi. Taalas, bu sonuçlara karşı hazırlıklı olunması uyarısında bulundu.

Ayrıca Taalas, yaptığı basın açıklamasında El Nino‘nun “insan kaynaklı iklim değişikliği ile birleşerek küresel sıcaklıkları keşfedilmemiş bir bölgeye iteceği” uyarısında bulundu. Geçen yılki raporda bu ihtimal yaklaşık yüzde 50 olarak belirtilmişti.

‣ Dünya Meteoroloji Örgütü: El Niño ihtimali arttıkça sıcaklık rekorları kırılacak

El Nino kuraklık ve yangın riskini artırıyor

Yıl ortasında El Nino’ya geçiş dünya genelinde bilim insanlarını endişelendiriyor.

Uzmanlar, hava olayının, iklim değişikliğinden farklı olmakla birlikte muhtemelen aşırılıkları artıracağı, Kuzey Amerika‘ya daha sıcak hava, Güney Amerika‘ya ise kuraklık getireceği ve Amazonlarda daha büyük yangın riskine neden olacağını dile getiriyor.

Öte yandan BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) gelecekteki sera gazı emisyonlarına dayanan iklim projeksiyonlarının aksine, WMO güncellemesi daha ziyade tahmine dayalı uzun süreli bir hava tahmini sunuyor.

‣ El Niño gelmeden kayıtlardaki en sıcak ikinci mart ayı kaydedildi

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.