ManşetEkonomiİklim Krizi

Black Rock CEO’su: İklim krizi ekonomiyi de dönüştürüyor

0

Uluslararası yatırım kuruluşu Black Rock CEO’su Larry Fink, şirket CEO’larına yönelik kaleme aldığı yıllık mektupta iklim krizinin dünyayı yeni bir ekonomi modeli benimsemeye zorladığını ve bu dönüşümün yakın gelecekte gerçekleşeceğini söyledi.

‘Müşteriler iklim değişikliğiyle ilgili tavsiye istiyor’

Deneyimli yatırım uzmanının çalıştığı Black Rock’un yönetim altındaki varlıkları, 2019’un üçüncü çeyreğinde yaklaşık 7 trilyon dolar. Müşterilerinin iklim değişikliği konusunda yatırımlarını nasıl değiştirmeleri gerektiği konusunda tavsiye istediğini aktaran Fint, “İklim değişikliği neredeyse her zaman tüm dünyadaki müşterilerin BlackRock ile gündeme getirdiği en önemli sorun. Avrupa‘dan Avustralya‘ya, Güney Amerika’dan Çin‘e, Florida‘dan Oregon‘a kadar yatırımcılar portföylerini nasıl değiştirmeleri gerektiğini soruyor ”dedi.

İklim değişikliğinin şirketlerin uzun vadeli beklentileri için belirleyici bir faktör haline geldiğini söyleyen Fink, “Ama farkındalık hızla değişiyor ve finans için temel bir yeniden şekillendirmenin kenarında olduğumuza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Davos öncesi şirketlere uyarı

Fint’in açıklamaları 21-24 Ocak tarihleri arası gerçekleşmesi planlanan Davos Zirvesi öncesinde geldi. Dünya Ekonomik Forumu‘nun (WEF) düzenlediği Davos Zirvesi, önümüzdeki hafta İsviçre’nin Davos kasabasında başlayacak.

Bu yıl 50’ncisi düzenlenecek Davos Zirvesi’ne toplam 117 ülkeden 3 bin iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak. Her yıl gerçek dünyayla temastan uzak olduğu için eleştirilen tema bu yıl “Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Paydaşlar” olarak belirlendi.

‘Sermayenin yeniden tahsisine hazırlanın’

Şirketlere yönelik uyarılarını sürdüren Fink “Finans alanındaki 40 yıl boyunca, bir dizi finansal kriz ve zorluğa tanık oldum – 1970’lerin ve 1980’lerin başlarındaki enflasyon ani artışları, 1997’deki Asya para krizi, nokta-com balonu ve küresel finansal kriz… Bu bölümler yıllarca sürse bile, aslında hepsi kısa vadeliydi. İklim değişikliği farklı” dedi.

Fink, “Öngörülen etkilerin sadece bir kısmı gerçekleşse bile, bu çok daha yapısal, uzun vadeli bir kriz. Şirketler, yatırımcılar ve hükümetler sermayenin yeniden tahsisine hazırlanmalıdır ” ifadelerini kullandı.

Davos’ta yapılacak toplantıya, aralarında Greta Thunberg‘in de bulunduğu iklim aktivistleri de katılacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.