Kitap

Bizim Antiprenses Türkan Saylan

0

Nota Bene Yayınları “Bizim Antiprenses” ve “Bizim Antikahraman” serilerini yayınlamaya başladı. Antiprenses serisinin ilk kitabı “Türkan Saylan”, Antikahraman serisinin ilk kitabı da Aziz Nesin kitapları oldu.

Antiprenses vurgusundan anlaşılacağı üzere, tarihe ismini yazdırmış, başarılı, güçlü kadınları anlatıyor bu seri. Türkan Saylan’ın da bilime, eğitime olan katkısı ortada, önemli bir kadın figür bizim için. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile öğrencilere burs veren, Kardelen Projesi ile maddi durum yetersizliği yüzünden okula devam edemeyen kız çocuklarının okutulmasını sağlayan Türkan Saylan, günümüzde kız çocuklarına örnek teşkil edebilecek önemli bir karakter. Çocukları prenses masallarıyla büyüten sistemlere bir tepki bu kitap serisi. Bu anlamda Türkan Saylan kitabı da bu seriye ilk kitap olmayı hak ediyor diyebilirim.

Bu kitap bir biyografi kitabı. Biyografi yetişkinlerin bile ilgisini çekmezken çocuklar için okuma anlamında oldukça riskli bir tür. Her şeyden önce kurgusallığın sınırlı oluşu ve eğlence barındırmayışı okunurluk açısından güçlüklere neden olur. Burada önemli olan biyografik olanı kurgusal bir metne dönüştürebilmek. Neyse ki kitabın yazarı, öyküleriyle tanıdığımız Melike Belkıs Aydın.

Aydın, Pembe Kızıl adlı öykü kitabıyla öykücülüğe adımını attı, aynı sene ÇYDD’nin düzenlediği Türkan Saylan Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Türkan Saylan ve Melike Belkıs Aydın’ın yolları ikinci kez kesişiyor. Bu çocuk kitabını bir anlamda Melike Belkıs Aydın’dan başkası yazamazdı da diyebilirim.

Yazar, kurmacaya hâkim olduğu için biyografiyi de okunur hale getirmeyi başarmış, karşımıza kronolojik bir bilgi yığını yerine tarihe tanıklık etmiş bir antiprensesin hikâyesini çıkarmış.

Bu noktada yazara bir eleştirim olacak. Anlatıda çocukların ilgisini çekecek en önemli noktalar Türkan Saylan’ın çocukluk yılları olacaktır. Yaşadığı çocukluk, meraklı bir çocuk olması gibi unsurlar hikayeyi ilgi çekici kılarken bir noktadan sonra Saylan’ın yetişkinliğe geçip yaptığı çalışmalar ve başarılar anlatılıyor. Elbette bunlar olmalı hikâyede, zaten amaç bir anlamda bir çocuğun başarıya ulaşmasını anlatıyor fakat arada çocukların ilgisini çekmeyecek ve bence gerçekten de anlamı olmayan evlilik hayatı gibi ayrıntılar da var. Çocuk edebiyatıyla uzun zamandır iç içe olan biri olarak samimi düşüncem bu tip bir biyografide anlatılan kişinin çocukluk yılları ağırlıklı olarak anlatılmalıydı. Çocuk ve karakter arasındaki empatinin gücü eserin de gücünü gösterir. Zaten amaç prenseslerin rol model olması yerine antiprenseslerin olması değil mi? Bu ayrım oldukça zordur. Çocukların bakış açısını görmek, çocuk edebiyatını zor kılan dinamiklerin başında gelir.

Nota Bene ve Melike Belkıs Aydın, çocuklara pembe ve mavi kitaplar sunmak istemiyor. Cinsiyetçilikten uzak, sunulan popüler karakterlerin karşısında dimdik duran kadın ve erkek gerçek kahramanları sunmak istiyorlar. Bu açıdan önemli seriler bunlar.

Umarım serinin devamında çocukların özdeşim kurabileceği rol modelleri işlerlerken çocukluk yıllarına daha çok ağırlık verirler.

Türkan Saylan kitabı gücünü öyküden alan bir biyografi, Melike Belkıs Aydın güzel bir iş çıkarmış. Okunması gereken çocuk kitaplarından biri Türkan Saylan. Serilerin devamını Nota Bene Yayınlarından ve Melike Belkıs Aydın’dan bekliyorum.

Türkan Saylan

Bizim Antiprenses Serisi

Yazan: Melike Belkıs Aydın

Resimleyen:  İpek Okyar

Nota Bene Yayınları

 

Tunç Kurt

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.