ManşetTürkiye

Hidrolog Öngür, “Ermenek HES ve Barajı, Göksu nehrinin akışını bozdu”

0

Hidrolog Tahir Öngür, madenin 5 kilometre ötesinde yapılan Ermenek Baraj ve HES’in yeraltı suyu ile ilgili sıkıntıyı iki katına çıkardığını, işletmenin de buna önlem almadığını belirtti.

Karaman Ermenek’te su baskını sonucu 18 işçi mahsur kaldıkları maden ocağından henüz çıkartılamadı.

3 Ermenek...

Bianet’den Nilay Vardar’ın haberine göre Konya Karaman bölgesinde daha önce incelemeler yapan Öngür, suyla boğuşulan bu tarz madenlerde hidroloji bilimi ile önlem alınmasının şart olduğunu belirtti.

Karaman’da yaklaşık 30 yıldır madencilik yapılıyor. Küçük küçük rezervler var. Yer altı suyunun yakın mesafede olduğu bu tarz bölgelerde suyun çekilerek alanın kurutulmuş olması gerekir diyen Tahir Öngür, “Ancak burada anladığımız eski çalışılan yerler suyla dolmuş, bunlar sağdan soldan bentlerle kapatılarak çalışmaya devam edilmiş. Bu kabul edilemez bir durum. Yani işçilerin çalıştığı yer, suyla dolu önceki galerin ortasında bir delik. İşçi 350 metreye aşağıya inecekse burada kuyular olmalı. Sular galeriye, duvara gelmeden önce kuyudan su çekilip atılmalı. Burada sorumlu işletmecidir. Bunu denetlemesi gereken Maden İşleri Genel Müdürlüğü’dür” şeklinde konuştu.

Yerin altındaki kömürün varlığı için bile sondaj yapılması, aynı şekilde su seviyesi ve  basıncının incelenmiş olması gerektiğinin altıını çizen hidrolog Tahir Öngür, “Madende çalışabilmesi için de tüm bunlara karşı tedbirler alınmış olması gerekir. Üstelik bu madenin 5 kilometre doğusunda Ermenek Barajı ve HES’i var. 100 megawatt elektrik için bu yer altı suyunu 90 metre yükseltti. Türkiye’nin en uzun barajı olarak övündükleri bu baraj, Göksu nehrinin akışı bozdu, tarımsal üretime zarar verdi ve yeraltı suyunu yükseltti. Bu yüzden madenlerdeki su riskini iki katına çıkardı” dedi.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.