Assos antik kentinin yakınlarındaki Büyükhusun Köyü civarına kurulmak istenen jeotermal kaynak arama projesi (JES) için Çanakkale Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değil” kararına karşı dava açıldı.
Yılsam Yatırım Holding’e ait Bakrom A.Ş tarafından Kadırga Koyu’nun üst bölgelerinde yer alan bölgeye yapılmak istenen JES projesine karşı kurulan Büyükhusun Dayanışması, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eşsiz doğası, arkeolojik alanları, tarihsel, kültürel zenginlikleri, tarım, hayvancılık, turizm faaliyetleri olan bir bölgenin tam ortasında, JES yatırımının başlangıç çalışmaları sırasında ÇED raporu gerekmezse ne zaman gerekir?” sorusunu sormuştu.
116 köylü, Belediyeler ve STK’ler davacı
116 bölge köylüsü ve çiftçi, bölgedeki turizmciler, Marmara ve Ege Belediyeler Birliği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve SS Çakıl Sitesi Kooperatifi, Valiliğin kararı için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Davanın avukatı Seçil Ege Değerli, dava süreci ile ilgili Yeşil Gazete’ye şunları söyledi: “Yörede yapılan tarıma, bölgedeki doğal yapıya ve ekolojik bütünlüğe zarar verildiği gerekçesiyle açtığımız davada, müdahiller çevredeki üç köyden. Ancak vekaletini yetiştiremeyenler de var. Bu kişiler ve diğer kurumlar da dosyaya müdahil olarak katılacaklar. Yöre halkı ve bölgede yer alan sivil toplum örgütlerinin de yoğun bir ilgisi ve katılımı var.”
Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması henüz belirlenmedi. Valiliğin yanıtından sonra mahkemenin keşif kararı alması ve bilirkişi heyeti oluşturması bekleniyor.
Değerli, davayı açmadan önce kendileri bilim kurulları ve EGEÇEP katkısıyla bir bilirkişi heyeti oluşturulduğunu, keşif ve değerlendirme çalışması yaptıklarını anlattı. Çanakkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ekrem Tufan, petrol ve doğalgaz mühendisi Yasin Uludağ, jeofizik yüksek mühendisi Erhan İçöz, jeolog Tahir Öngür, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş’in hazırladığı beş bilirkişi raporunun da dava dilekçesine eklendiğini belirten Değerli, “Hem bilimsel hem de teknik olarak hazırlıklıyız. Bölgenin tarım ve turizmine büyük zarar verecek bu projenin uygulamaya geçmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.
Jeotermal Kaynak Arama Projesi’nin en başta Assos antik kenti ve civarı olmak Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Kayalar ve diğer köyleri de etkileyeceği, Assos antik kentinin ise büyük zarar göreceği öne sürülüyor.
Davanın bugüne kadar en fazla vekalet sayısı ile açıldığını belirten Ekoloji Birliği, “Eğer engel olamaz isek Assos ve civarı ile bölgedeki köyler Aydın gibi çürük yumurta kokan, zeytinleri kurumuş bir yere dönüşecek. Ondan sonra ne turizm geliri, ne de tarım. Böylesine önemli turistik, tarihi, doğal, arkeolojik sit alanlarına yakın nasıl olur da enerji yatırımı öngörülür, akıl fikir almıyor. Yetkililerin aklı tutulmuş olmalı” açıklamasında bulunmuştu.
‘