ManşetYeşil Havadis

Çanakkale’de çevrecilerin günü

0

Dün Çanakkale’de çevreciler, ekolojistler ve Yeşiller iki ayrı toplantıda buluşarak kentin meselelerini ve çözüm önerilerini tartıştılar.
Çanakkale Çevre Platformunun düzenlediği ilk toplantıda özellikle Çanakkale’de altın madencilerinin faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Biga yarımadasının büyük bir tehdit altında olduğunu belirten konuşmacılar altıncılara karşı ortak ve kararlı bir mücadelenin önemine işaret ettiler. Ege Çevre Platformundan Ertuğrul Barka çevre sorunlarını poiltikadan ayrı düşünmenin imkansızlığına değindi. Jeoloji müh. Tahir Öngür ise Kazdağları ve tüm Biga yarımadasının bütünleşik bir ekosisteme sahip olduğunu belirterek burada yürütülecek altncılık faaliyeterinin sadece Kazdağlarındaki son derece zengin doğal yaşamı tahrip etmekle kalmayacağını, Çanakkale’nin başta su kaynakları olmak üzere yaşam alanlarını yok edeceğini vurguladı ve ayrıca sosyal etkilerinin de yıkıcı olacağı konusunda uyardı.
Günün ikinci toplantısı Çanakkale’nin simge mekanlarından Yalıhan’da yapıldı. Troya Çevre Derneği ve Yeşiller işbirliğiyle düzenlenen toplantıda Çanakkale’deki termik enerji santrallerinin ve madencilik faaliyetlerinin alternatifi olarak Yeşil Ekonomi anlayışı tartışıldı.
Yeşiller Partisi eşsözcüsü Ümit Şahin büyüme / kalkınma politikalarının aldatıcı yönüne dikkat çekerek doğayla uyumlu küçük, yerel ve sürdürülebilir bir ekonominin bölge insanının yaşam kalitesinin artmasını sağlayabileceğini belirtti. Çevreyi hiçe sayan büyük sanayi yatırımlarının, enerji santrallerinin ve madenciliğin istihdam için tek seçenek olarak sunulmasını  Yeşillerin kabul etmeyeceğini ve yeşil ekonomi  ile temiz, adil ve sürdürülebilir bir model önerdiklerini söyledi.
Şahin’in konuşmasının ardından yerel ölçekte yapılabilecek iyi örnekler masaya yatırıldı. Prof. Türker Savaş endüstriyel tarım uygulamalarının ve hayvancılığın doğayı tahrip ettiğini, üreticileri tohum, yem ve ilaç üretici şirketlere bağımlı kıldığını ve uzun vadede üreticiye kazanç sağlamaktan uzak olduğunu savundu. Tarım ve hayvancılığın ayrı düşünülemeyeceğini, ancak bir arada düşünüldüğünde ekolojik döngünün tamamlanacağını belirtti. Eski Gülpınar Belediye başkanı Ünal Karagöz konuşmasında yerel yönetimlerle üreticilerin işbirliği yapması halinde organik tarım yoluyla gelirlerini nasıl artırdığını bir model olarak ortaya koydu. Organik tarım yaparak gelirlerini artıran zeytincilerin bölgelerinde termik santral yatırımı planlayan şirketleri püskürttüklerini hatırlattı. Prof. Rıdvan Yurtseven Türkiye’de ve dünyada Citta slow ( Yavaş şehir) uygulamalrından örnekler vererek Cittaslow seçilen Gökçeadanın başka bir tarım ve turizm merkezi olabileceğini müjdeledi.
Her iki toplantıda da yoğun bir katılım gözlenirken Çanakkale’lilerin çevre ve ülke sorunları ile yakından ilgili oldukları bir kez daha ortaya çıktı.
Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.