Ekolojiİklim KriziManşet

Bittiği iddia edilen müsilaj Çanakkale Boğazı’nın 17 metre altında görüntülendi

0

Marmara Denizi‘ndeki aşırı kirlilik ve deniz suyu sıcaklığındaki artış nedeniyle ortaya çıkan müsilaj, Çanakkale Boğazı’nın 17 metre derinliğinde görüntülendi.

Denizin 17 metre altından yayın yapan gazeteci Berfin Adıcan, müsilaj sorunun hala devam ettiğine dikkat çekti.

‘El birliğiyle denizi öldürdük’

Adıcan yaptığı paylaşımda “Geçmiş olsun arkadaşlar, el birliğiyle bir denizi öldürdük. Durumun vehametini anlamanız için küçük bir kesit paylaşıyorum” ifadelerini kullandı.

Ek olarak Havuzlar Koyu‘nda 10 metre derinlikten bir video da paylaşan gazeteci Adıcan, iddia edildiği gibi tutulacak ve yenilecek bir balık dahi olmadığını belirtti.

‘Kendimizi kandırmayalım’

Prof. Dr. Mustafa Sarı ise denizdeki mercanların durumuna dikkat çekerek “Kırmızı mercanların büyük bir kısmı öldü. Geriye kalanlar can çekişiyor. Denize saldığımız atıkları durdurmadan müsilajdan kurtuluş yok. Zira deniz sihirbaz değil. Kendimizi kandırmayalım” ifadelerini kullandı.

 

Neler yaşandı?

Kasım ayından bu yana ortaya çıkan ve kısa sürede Marmara Denizi‘nin kabusu haline gelen müsilaj ile mücadele için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir eylem planı oluşturmuştu.

Bu eylem planı çerçevesinde atık suyu denize boşaltan işletmelere denetimler sıklaştırılırken, vidanjörlerle deniz yüzeyindeki müsilaj tabakaları toplanmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise bu çalışmalardan sonra müsilaj sorununun çözüldüğünü iddia etmiş, ancak bu açıklama uzmanlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yapılan açıklamalarda evsel, sanayi ve zirai atıkların önünü kesilmeden müsilaj sorununun bitmeyeceği belirtilmişti.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.