Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Bakanın ‘Marmara temiz’ açıklamasına uzmanından yanıt: Ne oldu da temizlendi?

0

Marmara Denizi, bir süredir müsilajla mücadele ederken; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Son zamanlarda Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Marmara Denizi’nde müsilajın azaldığına vurgu yapan Bakan Kurum, bugün de o açıklamalarına bir yenisini ekleyerek Marmara Denizi’nin temiz olduğunu ileri sürdü.

Bakanın açıklamalarını Yeşil Gazete’ye değerlendiren Deniz Biyoloğu ve yazar Dr. Mert Gökalp, “25 milyonun atığını geri mi çektik? Bir anda atık sistemlerimizi mi düzelttik? Sanayi kaçak, yasak, uygunsuz bir şekilde devam etmiyor mu? Nehirlerden zirai atıklar gelmiyor mu? Ciddi bir organik madde ve atık girişi yok mu? Nasıl bekliyoruz müsilajın temizlenmiş olmasını?” diye sordu.

‘Müsilajın gitmesi gibi bir durum söz konusu değil’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Twitter hesabından “Marmara Denizi’miz temiz ve mavi…” notuyla Marmara Denizi’nin görüldüğü 44 saniyelik bir video paylaştı.

Deniz Biyoloğu ve yazar Dr. Mer Gökalp ise öncelikle Marmara Denizi’nin mavi değil yeşil bir deniz olduğunu vurguladı ve müsilajın bu kadar erken bitmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını ifade etti:

Müsilajın bu kadar erken gitmesi gibi bir durum söz konusu değil. Üstten yok oluyor olması, altta tabakaların devam etmediğine veya yoğun yoğun, kütle kütle zeminde olmadığı, orta suda olmadığı anlamına gelmiyor. Neye göre, kime göre deniliyor? Müsilaj nasıl gitmiş noktasını bilmiyoruz.”

‘Müsilaj devam ediyor’

Söz konusu açıklamaların yanlış açıklamalar olduğunu kaydeden Dr. Gökalp, evsel, sanayi, zirai atıkların önünün kesilmeden müsilajın bitmeyeceğini söyledi:

Atık sistemleri boşalmadan, sıfır atık noktasına girmeden; evsel, sanayi, zirai atıklarının önü kesilmeden müsilajı yaratan ortam da, koşullar da ortadan kalkmaz.

Çünkü 2007 senesinden beri, hatta daha öncesinden beri müsilajın denizde olduğunu biliyoruz. Biz bunu görüyoruz. Çeşitli araştırmalarda bunların yayınları var. Müsilaj hep orada zaten. Şu anda çok fazla artmış, astronomik boyutlara gelmiş vaziyette.

Müsilaj ortamdan çekilmiş vaziyette değil. Biz bu hatalarımızı devam ettirdiğimiz sürece de dönem dönem, boyut boyut gelecektir ve halen devam ediyor.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, daha önce yaptığı paylaşımlarda da Marmara Denizi’nin eşsiz güzelliğine kavuşturulduğunu belirtmişti.

‘Geçmiş gibi yansıtılması doğru değil’

Mert Gökalp, müsilajın geçmiş gibi yansıtılmasının doğru olmadığının altını çizdi ve açıklamalarına şöyle devam etti:

Çeşitli noktalara yayıldı. Bir taraflardan çıkıyor. Belki rüzgarlar olmuştur, belki Karadeniz’den giriş olmuştur. Onu yaratan şartlar ortamdan çekilmiştir. Bir miktar yüzeyde görülmemeye başlamıştır. Ama ortamda var. Sanki bir anda geçmiş gibi yansıtmak doğru bir şey değil.”

You may also like

Comments

Comments are closed.