EkolojiManşet

Bitlis’te ziyaretçiler boz ayıları elleriyle besliyor: İnsan için tehlikeli, ayı için zararlı

0
Fotoğraf: DHA

Bitlis‘in Tatvan ilçesindeki 2 bin 250 rakımlı Nemrut Krater Gölü çevresini kış öncesi gezmeye gelen ziyaretçiler, araçların önünde durarak yiyecek bekleyen bozayıları uyarılara rağmen elle beslemeye çalışıyor.

Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cihan Önen, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından bölgeye asılan uyarıcı tabelalara rağmen insanların küçük çocuklarını da yanlarına alarak bozayılara yaklaşmaya devam ettiğini ve selfie çektiğini söylüyor.

Önen, bu durumun tehlikeli olduğunu vurgulayarak “Ayılara çok fazla yaklaşıyorlar. Hatta kucaklarında bebekleri ile yaklaşıyorlar. Ayı hamle yapıp ölümcül darbeler vurabilir” diye uyarıyor.

Uzun yıllardır bölgede gözlem yapan Dr. Önen, ayrıca ayıları beslemenin bu hayvanlar için de zararlı olduğuna dikkati çekiyor ve “Beslemek ayı için de zararlı.Çünkü ayıların doğal dengeleri bozuluyor zaten ayılar doğal ortamda bütün besinlerini bulabiliyor” diyor.

Fotoğraf: DHA

‘Üzücü olaylarla sonuçlanabilir’

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) projesi çerçevesinde ‘Mükemmeliyet Ödülü‘ bulunan ve elle beslenen ayıları ile de sıkça gündeme gelen Nemrut Krater Gölü, kış ayları öncesinde son ziyaretçilerini ağırlıyor. Çetin kış şartlarının yaşandığı bölgede kar yağışı ile yolları kapanacak olan Nemrut Krater Gölü’nü büründüğü sonbahar renkleriyle son kez görmek için bölgeye gelenler, yine tehlikelere aldırmadan araçların önünde durarak, yiyecek bekleyen bozayıları elle besleyip, görüntü almaya çalışıyor.

DHA‘nın aktardığına göre, ziyaretçilerinin bu tutumunun son derece tehlikeli olduğunu ve üzücü olaylarla sonuçlanabileceğini belirten Dr. Cihan Önen, şu ifadeleri kullanıyor:

“Geçtiğimiz günlerde piknik yapmaya gelen ve göl kenarından dönüşe geçmek üzere yola çıkan yaklaşık 50-60 kişilik bir grup, ayıları gördü ve ayıları beslemeye çalıştılar. Ayılara poşet poşet ekmek ve sebze verdiler. Fakat biz defalarca uyarılarda bulunduk. Ayılar oldukça saldırgan ve tehlikeli. Biz defalarca da bunu gördük saldırılara da tanık olduk. Bunların bazıları yaralanmalarla sonuçlandı. Bunun yanında görevliler gerekli tabelaları asmışlar. İnsanlardan ricamız bunları yapmasınlar.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.