Bitki Alarmı

Biliminsanları, ''Yaklaşık her beş bitki türünden biri yokolma riski altında'' diyor.

Dünyadaki bitkiler üzerine bugüne değin yapılan en büyük araştırmayı tamamladıklarını söyleyen biliminsanları, ”Yaklaşık her beş bitki türünden biri yokolma riski altında” diyor.

Araştırmaya Londra merkezli İngiliz Kraliyet Botanik Bahçeleri adlı kurum öncülük etti.

Dünya çapında tahminen 380 bin bitki türü var, ve varlıklarına en büyük tehdidi insanoğlunun faaliyetleri oluşturuyor.

Araştırmacılar, birçok ülkede ormanların tarım arazisine çevrilmesini en tehlikeli faktör olarak gösteriyor.

Bitkilerin gıda ya da ilaç olarak potansiyel faydaları incelenmeden yokolması ciddi bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

Hazırlanan rapor, önümüzdeki ay Japonya’da Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak olan Biyolojik Çeşitlilik Konferansı’nda ele alınacak.

Japonya’daki konferansta bitkiler dahil yeryüzündeki canlıların korunması için yeni hedeflerin belirlenmesi planlanıyor.

Bitkilerin yüzde 22’sinin tehdit altında olduğunu söyleyen ve bazılarında kritik bir aşamaya gelindiğine dikkat çeken İngiliz uzman Profesör Stephen Hopper, ”Bitkilerin yokoluşuna oturup seyirci kalamayız, dünyada hayatın temel taşlarını bitkiler oluşturuyor” dedi. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

‘Dünyanın büyük kısmında ağaçlar ve toprak 2023’te neredeyse hiç CO2 emmedi’

Karasal karbon depolarının ani çöküşü henüz iklim modellerine dahil edilmedi. Eğilim sürerse, bu durum küresel ısınmayı geometrik olarak hızlandırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR