Hafta SonuManşet

Bisikletle işe gidene “hava kirliliğini önledin ücreti” uygulamasının iç yüzü – Ayşe Bosco

0

Milano Belediyesi, son senelerde giderek hızla artan hava kirliliğine karşı aldığı, alternatif plaka uygulaması, bazı pazar günleri şehri motorlu araç trafiğine kapatma, elektrikli dışında tüm motorlu araçların şehir merkezine girebilmeleri icin 5 euro vergi ödeme uygulaması gibi birçok önlem aldı. Bunların yanısıra, son olarak , halkı bisikletle işlerine gitmeye teşvik amacıyla kilometre başına 0,25 sent para ödeme yoluyla ödüllendirme tasarısını da hayata geçirdi.

16

Bu uygulama, daha önce Fransa’da, Belçika’da, Hollanda’da ve Kuzey Amerika’da da gerçekleştirildi ve başarılı sonuçlar elde edildi.

Bisiklet hava kirliliğini önleme ve otopark sorununa çözümün yanı sıra, yakıt tasarrufu, araba ve yol ile ilgili çeşitli tüketimleri önleyerek birçok soruna çözüm getirmekte.

Özellikle Milano gibi hiç yokuşu, inişi olmayan düz ayak bir şehir icin adeta ideal bir cözüm! Gelgelelim bana kalırsa, bu proje hazırlanırken küçük ama çok önemli bir “detay” unutulmuş gibi…

14

İtalya’nın en endüstrileşmiş şehri olan Milano’da, bisiklet yolu hemen hemen yok denecek kadar az. Tramvay rayları, yoğun araba ve motor trafiği, bir yerden bir yere gitmek için bisikleti tercih eden Milano’lular için ölümcül bir tuzak!

Böyle bir girişim için alt yapı henüz hazır değil. Ben bir anne olarak, çocuklarımın, şehrin -aşırı hava kirliliginden dolayı motorlu araç trafiğine kapatıldığı pazar günleri dışında- asla bisiklet kullanmalarına izin vermiyorum!

15

Bu güzel, hem tarihi hem  de çağa ayak uydurmuş şehirde, istatistiklere göre, son 3 senede şehir içinde meydana gelmiş 470 ölümle sonuçlanan trafik kazasında 50 bisikletli hayatını kaybetmiş, yüzlerce bisikletli de yaralanmıştır!

Ne demisler; Davulun sesi uzaktan hos gelir !

38-Ayşe Bosko

 

 

Ayşe Bosko

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.