ManşetUlaşım

Bisiklete çıplak binme hakkı

0

Dünya Çıplak Bisiklet Turu’nun (WNBR) ABD ayağı geçtiğimiz günlerde Portland şehrinde gerçekleşti. 2004 yılından beri dünyanın çeşitli şehirlerinde yapılan turda bisiklete çırılçıplak binen de, vücudunu rengarenk boyayan da, turun keyfini biraz daha giyinik çıkaran da vardı.

2004 yılında Berlin’de ortaya çıkıp dünyanın farklı şehirlerine yayılan Çıplak Bisiklet turu, isteyenin çıplak, isteyenin giyinik katılabildiği, vücut boyama, konser gibi sanat etkinlikleriyle harmanlanmış bir bisiklet aktivizmi şekli. Sadece trafikte bisiklet hakkını değil aynı zamanda kamu mekanlarında çıplak hakkını da savunan bisikletliler, geçtiğimiz günlerde Portland’da  bir araya gelip şehirde arz-ı endam ettiler.

Portland, bu etkinliğin yasal olarak yapılabildiği şehirlerden biri; fakat tüm şehirler bu kadar şanslı değil. Daha önceki senelerde Chicago ve New Hampshire gibi kentlerde bazı katılımcılar ‘teşhircilik’ gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Portland’ın Normandale parkında başlayan bisiklet turu da renkli görüntülere sahne oldu. Love Bomb grubunun şarkılarıyla eğlenen bisikletliler, etrafa sticker yapıştırıp dışarıdan izleyen ‘giyinik’ güruhtan bağışta bulundu.

Her yaştan ve bedenden sürücünün özgürce bisiklet kullandığı etkinlikten bazı kareler:

Photos by J. Maus:BikePortland)

bisiklet1

bisiklet3

bisiklet 4

bisiklet 6

(bikeportland.org)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.