Dünya

Birleşmiş Milletler: Orta Afrika Cumhuriyeti’nde dini “temizlik” yapılıyor

0

Birleşmiş Milletler(BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres dün Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada Hıristiyan militanların Orta Afrika Cumhuriyeti(OAC)’nin batısında çoğu Müslümanı “temizlediklerini” söyledi.

465887-guterres

Antonio Guterres

BM Mülteciler Yüksek Komiseri ayrıca ülkenin batısındaki 18 lokasyonda 15,000 insanın Hıristiyan “anti-Balaka” militanları tarafından çevrili olarak sıkıştırıldığını belirtirken sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Uluslararası güçlerin bu bölgelerin bazılarında mevcut olmasına rağmen eğer daha fazla güvenlik gücü bölgeye hemen aktarılmazsa bu sivillerin gözümüzün önünde öldürülme riski var. Dini temizlik hemen durdurulmalı.”

BM barış gücü planı

Perşembe günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından hazırlanan 12.000 askerlik barış gücünün gönderilmesi planı, Güvenlik Konseyi’nde görüşüldü.

Fransa eski sömürge bölgesine daha önce asker göndermişti ek olarak 2.000 asker daha gönderme sözü verdi. Afrika Birliği’nin ülkede konuşlanmış 6.000 askeri bulunurken Avupa Birliği planlanan barış gücüne 1.000 asker daha eklemeyi taahhüt etti.

Etnik-dini şiddet

"25 yaşındaki Müslüman Halima, kocasını ve kayınpederini anti-balaka militanlarınca öldürdükten sonra Katolik kilisesi koruması altında yaşamaya başladı. 3 çocuğu da kayıp." Fotoğraf: Peter Bouckaert/Human Rights Watch

“25 yaşındaki Müslüman Halima, kocasını ve kayınpederi anti-balaka militanlarınca öldürüldükten sonra Katolik kilisesi koruması altında yaşamaya başladı. 3 çocuğu kayıp.” Fotoğraf: Peter Bouckaert/Human Rights Watch

OAC’de geçen yıl Mart ayında Müslüman “Seleka” isyancılarının Devlet Başkanı François Bozize devirmesinden beri vahşet yaşanıyor. Seleka grubu içindeki çeteci gruplar daha sonra savunma milisleri oluşturarak tecavüz, adam öldürme, talan ile Hıristiyanları kışkırtma yoluna gitti. Aralık ayından bu yana, Müslüman sivilleri hedef alan Hıristiyan milisler, üstünlüğü ele geçirdi. BM yetkilileri, yaşanan şiddeti “etnik ve dini” temizlik olarak tarif ediyor.

BM insani yardım şefine göre, sadece beş milyonu aşkın bir nüfusa sahip olan ülkede 650.000’den fazla insan OAC içerisinde başka bölgelere, 300,000 kişi ise komşu ülkelere kaçtı.

Nüfusun % 15’i kendini Müslüman olarak tanımlarken % 50 civarı Hıristiyan olarak tanımlıyor, nüfusun geri kalanı yerli inançlara sahip.

(Deutsche Welle, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.