EmekManşet

Birleşik Metal-İş’in grevi başladı

0

Birleşik Metal-İş sendikası üyesi metal işçileri bugün 10 kentte 22 fabrikada greve çıkıyor. 19 Şubat’ta fabrika sayısı 42’ye, greve çıkan işçi sayısı da 15 bine çıkacak. İşçilerin “Ne olacaksa olsun kaybedecek bir şeyimiz yok” noktasına geldiğine dikkat çeken Prysmian İşyeri Baştemsilcisi Gökhan Aydın, “Özellikle genç işçiler bir şeyleri değiştirmenin derdinde” diye konuştu.

13

 

Evrensel’den Vedat Yalvaç’ın haberine göre, Ejot Tezmak işçileri ise bu yıl MESS’e üye olan patrona tepkili. İşyeri Baş Temsilcisi İlker Tetik “Patron, grev oylaması için imza topladı. Ancak bizim kararlılığımızı görünce sonucun değişmeyeceğini biliyorum dedi ve grev oylaması istemedi” dedi. İşçilerin grevin ve sonuçlarının farkında olduğunu belirten Tetik, işçilerin hem ekonomik olarak hem de psikolojik olarak kendilerini hazırladığını ifade etti. Olası grev yasaklarına ve MESS’in saldırılarına da hazırlanıyor Ejot Tezmak işçileri. “Biz diğer iş kollarında olduğu gibi başımızı önümüze eğerek çalışamayız” diyen Tetik, fiili mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Birleşik Metal-İş’in talepleri şu şekilde;

Saat ücreti 5.58 TL’nin altında olan işçiler için saat ücretinin 5.58 TL’ye tamamlandıktan sonra 8.97’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılsın. İyileştirmenin ardından bütün işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılsın. Buna göre, 898 TL net ücret alanların toplam net zammı -ikramiye hariç- 282 TL olacak. Net 1.374 TL civarında ücreti olanlar için 305 lira zam talebi taslağa konulacak. 1.374 TL’nin üzerinde alanlar için zam oranları kademeli olarak düşecek. 2, 3. ve 4. altı ay için de enflasyon artı yüzde 2 zam talep edilecek. Taslakta ayrıca; vergi dilim artışlarının patronlar tarafından karşılanması, bayram, izin, yakacak gibi sosyal ödemelere yüzde 30 zam, 37.5 saatlik haftalık çalışma, yıllık izin sürelerinin arttırılması, günlük 30 dakika çalışma saatinden sayılacak mola hakkı talepleri de yer aldı.

(Evrensel)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.