Dünyaİklim KriziManşet

Birleşik Krallık’taki metan sızıntısı uydularla tespit edildi

0
Fotoğraf: Frank R. Bowerman / Reuters
Fotoğraf: Frank R. Bowerman / Reuters

Birleşik Krallık‘ta geniş çaplı bir metan gazı sızıntısı tespit edildi. Uydu tarafından görüntülenen metan gazı sızıntıWales and West Utilities tarafından işletilen bir gaz hattında, üç aylık bir süre içinde meydana geldi. Araştırmacılar sızan metan gazı miktarının 7 bin 500 eve bir yıl boyunca enerji sağlayabileceğini belirtti.

Uydu tespitinin metan gazı sızıntılarının hızlıca tespit edilerek daha erken durdurabilme imkanı sağladığını belirten uzmanlar, metan gazının CO2‘den 28 kat daha fazla ısıtma potansiyeline sahip olduğunu ve küresel ısınmadaki artışın yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu olduğunu ifade ediyor.

2021’de atmosferdeki metan gazı yoğunluğu tarihin en yüksek seviyesinde
‣ IEA: Küresel metan emisyonları rekor seviyede seyrediyor

BBC’nin aktardığına göre, Cheltenham‘daki bir boru hattında meydana gelen sızıntı, Leeds Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından tespit edildi.

Fotoğraf: Mark Makela / Reuters

Fotoğraf: Mark Makela / Reuters

‘Daha fazlasını bulmak için aramalıyız’

Üniversitenin Ulusal Dünya Gözlem Merkezi‘nde doktora araştırmacısı olan Emily Dowd, çöp depolama alanlarından kaynaklanan metan sızıntılarını değerlendirmek için uydu görüntülerini kullandığını ve Wales and West Utilities şirketine ait bir gaz boru hattından gelen bir metan sızıntısının belirgin işaretini fark ettiğini söyledi.

Sızıntıyı keşfettikten sonra Dowd, uzaydan daha fazla araştırma yapmak için Küresel Sera Gazı İzleme Servisi’nin uydusu GHGSat ile birlikte çalışırken, Royal Holloway Üniversitesi‘nden bir ekip de sahada yuvarlak ölçümler yaptı. Dowd araştırmaya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Bu sızıntının bulunması, dışarıda kaç tane olduğu sorusunu akla getiriyor. Belki de onları bulmak ve sahip olduğumuz teknolojiden yararlanmak için biraz daha fazla aramamız gerekiyor.”

Fotoğraf: Victor Ruiz Garcia / Reuters

Fotoğraf: Victor Ruiz Garcia / Reuters

Sızıntının nedeni belli değil

Wales and West Utilities’ten yetkililer, bir vatandaşın gaz kokusu aldığını bildirmesi üzerine sızıntıdan haberdar olduklarını ve sızıntı, uydu tarafından tespit edildiğinde gaz şebekesinin değiştirilmesi için gerekli izinleri alma sürecinde olduklarını belirtti.

Sızıntının nedeni belli değil ancak gaz boru hatlarındaki metan sızıntıları eskiyen altyapıda nadir görülen bir durum değil. Ancak bu durum, uydu tespit sürecinin metan sızıntılarını hızlı bir şekilde bulma potansiyelinin olduğunu gösteriyor.

Metanın ana kaynaklarının petrol, gaz endüstrisi, tarım ve çöp sahaları olduğunu aktaran bilim insanları, Birleşik Krallık’ın metan emisyonlarını 1990’dan bu yana önemli ölçüde düşürdüğünü ancak son yıllarda ilerlemenin yavaşladığını dile getirdi.

GHGSat’ın stratejiden sorumlu başkan yardımcısı Jean-Francois Gauthier ise şunları söyledi:

“Uyduların araştırmanın sadece bir parçası olduğunu vurgulamak önemlidir. Ancak uydu sisteminin çok eşsiz bir değeri var, fazla görüntü toplayabiliyor ve bunu yerdeki insanları görevlendirmeye gerek kalmadan yapabiliyor. Böylece bunu etkili ve aynı zamanda uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştiriyor.”

Fotoğraf: BBC/GWYNDAF HUGHES

Yerde kullanılan optik gaz görüntüleme kameraları daha önce Birleşik Krallık’ta metan sızıntılarını tespit etmişti – Fotoğraf: Gwyndaf Hughes / BBC

‘Uydular felaketleri önlemek için mühim’

Şirket, kısa bir süre önce Birleşik Krallık Uzay Ajansı tarafından finanse edilen ve Ordnance Survey gibi araştırma kuruluşlarına metan emisyonları hakkında uydu verileri sağlamak üzere 5,5 milyon sterlinlik bir ortaklık imzaladı.

Birleşik Krallık Uzay Ajansı CEO’su Dr. Paul Bate “Uydular giderek küçülüyor ve güçleniyor; bu da bize küresel sera gazı emisyonlarını izlemek ve ‘Net Sıfır‘a giden yolda karar alma mekanizmalarını bilgilendirmek için ideal bir bakış açısı sunuyor” dedi.

Uydularla ilgili hala geliştirilmesi gereken hususlar olduğunu dile getiren Manchester Üniversitesi‘nde atmosfer bilimi alanında öğretim görevlisi olan Grant Allen “GHGSat gibi uydular tarafından tahmin edilen bu tür emisyonların kesin büyüklüğünü tam olarak doğrulamak için hala yapılması gereken bazı çalışmalar var. Ancak bu yetenek şimdiden büyük (önlenebilir) kaynakların nerede olabileceğini belirlemek için çok yararlı olduğunu kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.