İklim KriziManşet

30 yılda 28 trilyon ton buzul eridi

0

Yapılan yeni bir araştırmada, 12994 yılından bu güne dünya üzerinde toplam 28 trilyon ton buzulun eridiği saptandı.

Leeds ve Edinburgh üniversiteleriyle University College London’da görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmada görev alan Tom Slater, 28 trilyon ton buzulun, İngiltere’nin tüm yüzeyini 100 metre kalınlığında donmuş bir su tabakasıyla kaplayacağına dikkati çekti.

1 milyon kişi evsiz kalabilir

Leeds Üniversitesi Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi Direktörü Prof. Andy Shepherd de deniz suyu seviyesinde her bir santimetrelik yükselişin yaklaşık bir milyon kişiyi evsiz bırakabileceği uyarısında bulundu.

Araştırmanın bulguları karşısında hayrete düştüklerini aktaran Shepherd, “Geçmişte araştırmacılar, buzulların eridiği Antarktika veya Grönland gibi bölgesel alanları incelediler ama bu araştırma, dünya genelinde eriyen tüm buzulları kapsıyor” diye konuştu.

Bilim insanları, eriyen buzul miktarındaki artışın, güneş ışınlarının yansıtılmasını önemli derece azaltacağı, buna bağlı olarak denizin ve toprağın daha fazla ısınacağı, küresel ısınmanın da buna bağlı olarak çok daha hızlanabileceğine işaret ediyor.

Söz konusu buzul kaybı oranı, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından belirlenen “en kötü senaryo” tahminleriyle eşleşiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.