DünyaHayvan HaklarıManşet

Birleşik Krallık’ta daha iyi göründükleri iddiasıyla kulağı kesik köpek satın alınıyor

0

BBC’nin belgesel programı BBC Wales Investigates’in gerçekleştirdiği bir incelemeye göre, Birleşik Krallık‘ta sosyal medya modası olduğu için ve daha güzel göründükleri iddiasıyla kulağı kesik köpek satın alınıyor.

Ülkede bu operasyon illegal olarak uygulanırken, bunu yapan kişilerin anlattıklarına göre köpeklerin sahte pasaportu Türkiye’den geliyor.

‘Sağlık ve davranış sorunlarına neden olabilir’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, kulağı kesilen köpeklerin değeri 2 bin dolar artıyor.

Birleşik Krallık’ta Hayvan Refahı Yasası gereği bu uygulama yasa dışı olsa da yetiştiriciler operasyonun yurt dışında yapıldığını göstermek için sahte evcil hayvan pasaportları temin ediyor.

Hayvan hakları derneği Dogs Trust‘tan Paula Boyden, kulak kesmek için hiçbir gerekçe olmadığını, aksine köpeklerin sağlık ve davranış sorunları yaşamasına sebep olabileceğini kaydetti.

İngiliz Veteriner Derneği‘nin (BVA) eski başkanı Daniella Dos Santos, bu uygulamayla ilgili, “Kulakların kırpılması yasa dışı bir sakatlama ve tek nedeni köpeklerin nasıl göründüğüyle ilgili. Her şey statü için. Köpeklerin sağlığına hiçbir faydası yok” açıklamasında bulundu.

Köpek yetiştiricileriyle temasa geçildi

Belgesel için internette kesilmiş kulaklı köpeklerin görüntülerini paylaşan birkaç yetiştiriciyle temasa geçildi.

Yetiştiricilerden biri olan Moheiz Adam, “Yasa dışı olması çok yazık çünkü kulak kırpmak onlara çarpıcı bir görünüm veriyor” ifadelerini kullandı.

Kimliğini gizleyen gazeteciye 17 bin dolar karşılığında kulağı kesik bir köpek yavrusu satmayı teklif eden Adam, yanında evcil hayvan pasaportu ve mikroçip de verileceğini söyledi.

Eğer biri köpekle ilgili soru sorarsa “Onu bir İrlandalıdan satın aldım, Avrupa’dan geldi, tüm bildiğim bu” demesini de söyledi.

Galler’in başkenti Cardiff‘ten başka bir köpek yetiştirici Joshua Harty de, kimliğini gizleyen gazeteciye, kendisinin de kırpma ayarlayabileceğini, yabancı bir evcil hayvan pasaportu ve mikroçip tedarik edebileceğini kaydetti.

“Kulakları kestirip, pasaportu ve çipi almak normalde 660 dolar civarında. Veterinerim onları Türkiye’den alıyor” ifadelerini kullanan Harty, İrlanda ve İspanya‘daki gösterilere köpek götürdüğünü, sınırları geçerken bu sahte pasaportlarla hiçbir sorun yaşamadığını da anlattı.

Daniella Dos Santos, köpek yetiştiricisinin önerdiği her şeyin tamamen yasa dışı olduğunun altını çizerek, bunun hayvanlara canlı varlıklar olarak değil, metalar ve para kazanma makineleri olarak bakmak demek olduğunu kaydetti.

Santos, köpek ithalatına izin veren yasadaki açığın kapatılması gerektiğini de vurguladı.

Fenomenler talebin artmasına yol açabilir

Yasa dışı bir yetiştirici tarafından sakat bırakıldıktan sonra Cardiff belediyesinin kurtardığı yavrulara bakan köpek kurtarma derneği Hope’tan Vanessa Waddon, futbolcu Marcus Rashford, şarkıcı Leigh-Anne Pinnock gibi ünlü isimlerin kısa kulaklı köpekleri paylaşmasının talebin artmasına yol açmasından endişe ettiğini belirtti.

Ünlülerin ne zaman internette bir şeyler paylaşsa, insanların “Bu köpek güzel görünüyor, belki böyle bir tane alırım” diye düşündüğünü aktaran Waddon, “Ünlüler köpekleri yasal olarak ithal etmiş olsa da İngiltere’de talebi karşılamak için yasa dışı olarak kırpma yapan insanlar var” açıklamasında da bulundu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.