DünyaManşet

‘Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma süreci 10 gün içinde başlayacak’

0

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin 10 gün içinde başlayacağını yazdı.

İktidardaki Muhafazakar Parti‘yi destekleyen Daily Telegraph gazetesi bugün manşetinden duyurduğu haberde, İngiliz yetkililerin artık sadece “önemli” AB toplantılarına katılacaklarını belirtti. Bu yöndeki açıklama dün İngiltere’nin Brexit Bakanı Steve Barcley tarafından yapılmıştı.

Habere göre, İngiliz yetkililer Brüksel’deki yüzlerce resmi AB toplantısından çekilecek. Gazete, Birleşik Krallık’ın “Brüksel boykotunun”, Parlamento’nun yaz tatili dönüşü toplanmasından hemen önce, 1 Eylül Pazar günü başlayacağına dikkat çekti. Ülke, mevcut şartlarda 31 Ekim’de AB’den ayrılacak. Başbakan Boris Johnson, bu tarihte AB’den gerekirse anlaşma olmadan ayrılacaklarını söylemişti. Johnson bugün Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek.

‘Backstop’, en önemli anlaşmazlık noktası

Johnson’ın bir kez daha Brexit Anlaşması’nın İngiltere Parlamentosu’nda üç kez reddedilmesinin en önemli nedeni olan “Backstop”tan vazgeçilmesi çağrısı yapması bekleniyor.

Bir acil durum mekanizması olan ‘Backstop’, Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık’ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere’de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık’ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor. En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti’nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti’nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016’daki referandumda Brexit’e karşı çıkan İskoçya’da 2014’ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık’ın parçalanması.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağlamıştı. O dönemde Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB’yi hem İrlanda Cumhuriyeti’ni hem de Kuzey İrlanda’daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor.

İngiliz Times ve Guardian gazetelerinde yer alan değerlendirmelere göre ise hükümet AB’ile gereksiz ve manasız bir kumar oynuyor, ancak bunun sonuçları ağır olabilir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.