Fotoğraf: John Walton / PA
Uzmanlar, önlem alınmazsa önümüzdeki 50 yıl içinde Birleşik Krallık ormanlarında “feci bir ekosistem çöküşü” yaşanacağını öngörüyor.
Birleşik Krallık ormanlarına yönelik tehditler arasında su için toplumla rekabet, viral hastalıklar ve orman yönetimini etkileyen aşırı hava koşulları yer alıyor.
Avrupa‘nın dört bir yanından bir araya gelen araştırmacılar, gelecek 50 yıl içinde Birleşik Krallık ormanları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini düşündükleri 15 konunun bir listesini hazırladı.
Birleşik Krallık ormanları için nispeten bilinmeyen tehditleri, fırsatları ve yeni eğilimleri belirlemeyi hedefleyen çalışma, araştırmacılar, uygulayıcılar, politika yapıcılar ve genel olarak topluma, ormanlara yönelik tehditleri kritik hale gelmeden önce ele almada yardımcı olmayı amaçlıyor.
Araştırmanın baş yazarı, Cambridge Üniversitesi Zooloji Bölümü’nde misafir araştırmacı ve Forestry England‘da orman planlama müdürü Dr. Eleanor Tew “Önümüzdeki 50 yıl, karşı karşıya oldukları tehditler, onları yönetme şeklimiz ve topluma sağladıkları faydalar açısından Birleşik Krallık ormanlarında büyük değişiklikleri beraberinde getirecek” dedi.
Toplam 42 uzmandan oluşan bir panel, önümüzdeki yarım yüzyıl boyunca Birleşik Krallık ormanlarını etkilemesi muhtemel, gözden kaçan ve yeni ortaya çıkan sorunları sormak üzere meslektaşlarıyla görüştü.
Hazırlanan 180 maddelik uzun bir liste, yürütülen inceleme çalışmalarıyla 30 maddelik kısa bir listeye indirgendi. Panel, önümüzdeki 50 yıl içinde Birleşik Krallık ormanları üzerinde en büyük etkiye sahip olacağına inandıkları ilk 15 konuyu belirledi.
Bu 15 sorun önem sırasına ya da gerçekleşme olasılığına göre sıralanmadı. Ancak “feci ekosistemi çöküşü” uzmanların yüzde 64’ünün ilk sıraya koyduğu ve yüzde 88’inin ilk üçte yer verdiği en yüksek sıralamaya sahip konu oldu.
“Feci orman ekosistemi çöküşü” terimi, ormanlar üzerinde kademeli bir etkiye sahip olan ve ormanların tamamen veya kısmen çökmesine yol açan, birbiriyle ilişkili birden fazla tehlikeyi ifade ediyor. Bununla birlikte, orman çöküşünü neyin oluşturduğunun kesin tanımı yerel bağlama göre değişiyor.
Uzmanlar ayrıca ortaya çıkan tüm sorunların tehdit olmadığını, bazılarının yeni fırsatlar olduğunu belirtiyor. Bazı uzmanlar ağaçların toplum için faydalarının daha iyi anlaşılması sayesinde ‘orman akciğerlerinin’ yaratılacağını öngörüyor.
Dr. Tew, bulguları şöyle değerlendiriyor:
Bu sonuçlar hem endişe verici hem de heyecan verici. Ancak iyimser olmalıyız ve bunların kesinlik değil olasılık olduğunu unutmamalıyız. En önemlisi, harekete geçmek için zamanımız var – tehditlere yanıt vererek ve fırsatları kucaklayarak gelecek nesiller, sundukları tüm faydalarla birlikte direngen ormanlara sahip olabilirler.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…