EkonomiManşetTürkiye

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu: Yıllık gıda harcamaları enflasyonun üzerinde

0

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre, gıda harcamaları ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında arttı. Yıllık artış oranı ise yüzde 26,2 ile enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

Konfederasyon’un Ar-Ge birimi KAMUAR‘ın yaptığı araştırma, halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alıyor.

Ocak’tan Ağustos’a yüzde 15,2 artış

Araştırmaya göre 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış ise yüzde 32,2 olarak hesaplandı. Ocak-ağustos dönemindeki fiyat artışı da yüzde 15,2’yi buldu.

En yoksul yüzde 20’lik kesimin aile bütçesinden gıda için yapmak zorunda olduğu harcamanın payı yüzde 28,7’den yüzde 30,7’ye yükseldi. En zengin yüzde 20’lik kesimin gıda harcamalarının toplam aile harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 15,4’ten yüzde 15,3’e indi.

Yoksul ekmek, zengin deniz ürünü tüketiyor

Türkiye‘deki ailelerin gıda için harcadıkları her 100 liranın 17,8 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünler oluşturuyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 19,4’ünü oluşturuyor.

Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içindeki payı ise yüzde 13,9’u buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,4 lirası tereyağ dışındaki yağlara, 11,5 lirası meyveye, 16,6 lirası sebzeye, altı lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,2 lirası çay ve kahveye, 3,8 lirası alkolsüz içeceklere, 2,3 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.

Yine araştırmaya göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.