İklim KriziManşet

Bir sonraki küresel iklim grevi 24 Eylül’de gerçekleşecek

0

Karar alıcıları iklim konusunda harekete geçirme talebiyle iklim için okul grevine çıkan öğrencilerin oluşturduğu İklim için Gençler (Youth for Climate Turkey) hareketi bir sonraki küresel iklim grevinin tarihini duyurdu.

Dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri bu yıl “Sistemi yok et” sloganıyla 24 Eylül’de iklim grevi düzenleyecek. Küresel iklim grevinin çağrısının yapıldığı açıklamada dünya liderlerine yönelik talepler ve dünyaya yönelik mesajlar sıralandı.

Dünya liderlerine mesaj

  1. Küresel Kuzey’in fosil yakıtlardan vazgeçmesi, çıkarılmasını, yakılmasını ve kullanımını sona erdirerek emisyonları büyük ölçüde kesmesi gerekiyor. İklim değişikliğini ele almak için gereken zamanda adalet ve eşitlikle net sıfıra ulaşmamızı sağlamak için somut planlara ve yol haritaları ve kilometre taşları içeren ayrıntılı yıllık karbon bütçelerine ihtiyacımız var.
  2. Kuzeydeki sömürgecilerin, orantısız miktardaki tarihi emisyonları ödemek için bir iklim borcu var ve bu, ırkçılık karşıtı iklim telafilerini uygulamak için iklim finansmanının arttırılması, özellikle aşırı hava olaylarının neden olduğu zararlar için borçların iptal edilmesi ve topluluklara hizmet eden uyum fonları ile başlanması gerekiyor.
  3. Dünya çapında adil aşı dağıtımını sağlayarak ve COVID-19 teknolojilerindeki fikri mülkiyet kısıtlamalarını askıya alarak COVID-19’dan gerçek küresel bir iyileşme için çalışın. Bu, küresel, yeşil ve adil bir iyileşmeye yönelik önemli bir adımdır.
  4. İnsan güvenliğine yönelik bir risk olarak iklim krizinin somutluğunu kabul edin ve uluslararası hukukta iklim mültecilerinin haklarını güvence altına alın.
  5. Biyoçeşitliliğin yerli toplulukların yaşamları ve kültürleri üzerindeki paha biçilmez etkisinin farkına varın ve eko-kırımı uluslararası bir suç olarak kabul edin.
  6. Yerli halklara, küçük çiftçilere, küçük balıkçılara ve diğer çevre ve arazi savunucularına yönelik şiddeti durdurun ve savunuculuğu suç haline getirmeyi bırakın. Yaptıkları işi destekleyin. Savunucularımıza saygı duyun ve onları dinleyin.

Dünyaya mesaj

  1. MAPA (En Çok Etkilenen Halklar ve Bölgeler) sessizler değil, duymayanlardır,. Sadece gelecekleri için değil bugünleri için savaşıyorlar. Hiç kimse haksızlığın esiri olmamalıdır. MAPA İÇİN savaşmayın, MAPA İÇİNDE savaşın. MAPA’nın sadece üzücü deneyimlerini değil, onların zengin direniş hikayelerini de vurgulamalıyız.
  2. MAPA ülkeleri “fakir” değiller, kaynaklar açısından zengin olmalarına rağmen tarihsel ve sistematik olarak baskı altında kalmış ve gelişmelerini engellemiştir. Küresel Kuzey liderlerinin insanlığa ödemesi gereken bir iklim borcu var. Acil iklim eylemi ve adaptasyona yardımcı olmak, “onurlu bir görev” veya “dayanışma” değil, yüksek gelirli ulusların ve sektörlerin sömürme yoluyla neden olduğu adaletsizliklerin telafisidir.
  3. İklim adaleti için mücadelemizde MAPA’dan sesler güçlendirilmeli ve merkeze alınmalıdır, aksi takdirde küresel ısınmayı dünyadaki yaşam için güvenli seviyelerle sınırlandırmayı başarsak bile, marjinal topluluklar yine de feda edilecek ve geride bırakılacak, böylece sorunun sadece bir kısmı çözülecektir. 
  4. Şimdi her zamankinden daha fazla kitlelere katılmalı ve çevre savunucularının, işçilerin ve en fazla göz ardı edilenlerin liderliğini izlemeliyiz. Dekolonizasyon, adalet ve özerklik mücadelelerine katılın. Kurtuluşlarımızın birbirine bağlı olduğunu hatırlamalıyız.

Açıklamanın tamamına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.