Günün ManşetiHafta SonuLGBTİ+ManşetRöportaj

Bir Alternatif Pride: İstanbul LGBTİ+ Kibir Haftası

0

26.İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası başlamışken alternatif kutlamalar, başka etkinlikler de gerçekleşmeye başladı İstanbul sokaklarında ve mekanlarında.

Bunlardan biri de bir çok etkinlikten oluşan İstanbul LGBTİ+ Kibir Haftası etkinlikleri.

Neden böyle bir alternatife ihtiyaç duyulduğu, oluşumu ve etkinliklerine dair Madır Öktiş‘le gerçekleştirdiğimiz söyleşiden siz de keyif alırsınız umarız. Durmak yok, parlamaya devam…

***

 Irmak Keskin: Madır Öktiş kimdir, nasıl kendi varoluşunu doğurdu?

 Madır Öktiş: Madır Öktiş nam-ı diğer Küroğlu bir parodist, her şeyin başında bir Lady Gaga parodisti, burdan doğru bir şöhret performansı sergiliyor. İsmini de Lady Gaga’nın küçük canavarlarının ona yakıştırdığı Mother Monster (Anne Canavar)’dan çorluyor.

Madır Öktiş (Fotoğraf: Hazal Özkaya)

Sahne performansları, Youtube videoları ve gündelik hayatı sabote edişleriyle herkese lazım olan ama kimsenin hak etmediği bir kuyruklu yıldız*.

Irmak Keskin: İstanbul LGBTİ+ Kibir Haftası nedir, nereden çıktı, kimler var organizasyonunda?

 Madır Öktiş:  Kibir Haftası’nın esin kaynakları Onur Haftası sırasında gerçekleştirilecek olan sınır/sız sergisi ve Boysan’ın Evi etkinlikleri oldu.

Onur Haftası Komitesi’nde sesi çok çıkan ve insanları ürküten insanların, hatta kendilerini komitenin bir parçası olarak görmeyip toplantıları domine etmeyi kendine amaç edinmiş insanların politik örtülü ama bence gayet kişisel husumetlerden, geçmişte aleyhte sonuçlanmış psikolojik şiddet vakalarına yönelik rövanş arzusundan, kibirden, gıybetten, hırstan beslenen tutarsız, manipülatif ön kesmelerinden muzdarip ve bu karadelikten bunalmış kişilere başka bir Onur Haftası’nın olabileceğini gösteren girişimlerdi benim açımdan bunlar.

Afiş fotoğrafı: Esra Özalp

Komitede queer performans kültürü üzerine yapılan tartışmaların ezberden, dayanaksız, ithal niteliklerinden yıpranmıştım. Performans etkinliklerimizde birbirimizin yaralarını sararken Onur Haftası’nda performanslarımız sebebiyle kutulara yerleştirilip yapmadığımız şeylerin hesabını vermek zorunda bırakıldığımızda ve bunun dışında birden fazla kez görmezden gelinen, bilerek isteyerek toplantı notlarına geçirilmeyen öneri ve açıklamalarım olduğunda da performansı merkezine alan bir alternatif hafta oluşturmam gerektiğine karar verdim.

Kibir olmasının sebebi de Pride’ın onur anlamına geldiği gibi 7 ölümcül günah bağlamında kibir anlamına gelmesi. Konsepti, 7 gullümcül günahı ve programı oluşturmama yardımcı olan arkadaşlarım Gloria XO, Aleyna Fox, Çiçek Çocuk, Florence Delight ve last but not least The Aşırı Family (Deniz, Soxana, Pasifica Galaxia ve yancıları Led)

Her gün gullümcül günah konulu bir etkinlik

Irmak Keskin:Haftanın oldukça yoğun da bir programı var, bahsetmek ister misin biraz etkinliklerden ve içeriklerinden?

Madır Öktiş: Tabii. Her gün bir gullümcül günah konulu bir etkinlik oluyor.

Pazartesi için KATALET’i seçtim. Aslında tanıdık olmasa bile söylendiğinde ne anlama geldiği çok açık olan bir sözcük, kahırlı atalet anlamına geliyor. Başkanlık seçimlerinin ertesi gününe bunu koymayı seçtiğimde ikinci tur beklentilerim vardı ve anlamsız geliyordu ama sonradan anlam kazandı, bu gün bir etkinlik gerçekleşmiyor.

Salı gününün teması GIYBET. Her ne kadar kaçınmak için elimizden geleni yapsak da eninde sonunda düştüğümüz bir yer gıybet. Ben gıybetin yapıcı olabileceği durumları yaratabileceğimizi düşünüyorum. Yani sırf kendini daha iyi hissetmek için değil, gıybeti yapılan kişinin de hayatına pozitif bir etki yapabileceksem gıybete dahil olmayı seçiyorum (kür). Son günlerde sevdiklerini leğenlerce kısırıyla doyuran Florence Delight bu etkinliğin yürütücüsü.

Çarşamba günü Şehvet teması yaşanıyor. Şehvet denince İstanbul queer performans komünitesinde akla hemen Aşırı ailesi geliyor. Bu yüzden anaları Deniz Aşırı’ya bu fikri götürdüğümde hafta ortasında İstanbul’u yakacak nitelikte bir etkinlik ortaya çıkaracaklarını biliyordum. Aşırı ailesinin DJ’lik hünerlerini sergileyeceği bir parti var çarşamba.

Perşembe günü Queer Aktivizm Ödül Partisi var. Günahımız bu sefer Hırs. Hormonlu Domates’te her ne kadar bizlere yöneltilen negatif şeyleri yuhalayarak, küründen ödül vererek nötrlemeye çalışsak da madiliğe, negativiteye gereğinden fazla spot ışığı verdiğimiz bir şeye dönüşebiliyor. Geçen sene ödülünü almaya gelen İKSV’ye mikrofon verilmemesi Hormonlu Domates Ödülleri’nin amacını sorgulamama sebep oldu. Bunun dışında koltuklu, salonlu törenlerden barlara kesin geçiş yapıldığı ve kim ne derse desin salonlara geri dönülmeyeceği hissi geldi. Akışı belli, gidişatı az çok belli olan ve performanslara ayrılan zamanın azaltıldığı törene, sunucusunun kendisini az çok ne giyerek ifade edeceği konusunda da söz söyleyebileceğini düşünen komiteye, alternatif bir gecede bu sınırların belirsizleştiği, kategorilerin olmadığı, pozitif/negatif ödüllerin beraber sunulduğu, her isteyenin yanında getirdiği ödülü takdim edebildiği daha ne idüğü belirsiz, başı sonu şaşkın bir ödül partisi düzenlemeyi seçtim.

Cuma gününün günahı Şaibe. Şaibe her seçim trend oluyor hayatlarımızda. Rupaul’s Drag Race şampiyonunun seçiminde de bu farklı değil. 9. Sezon’da son anda ilan edilen final dudak cenklerinin Sasha Velour’un birinciliğine gölge düşürdüğü iddiaları hala konuşulur. Bu finalde de böyle bir twist olacağından şüphem yok.

Cumartesi gecesi Üzümbar&Pub’da Gazap günahını yaşatacağız. Gloria XO ve Çiçek Çocuk ile unutulmaz Üzüm gecelerine bir yenisini ekleyeceğimizi umuyoruz.

Pazar günü ise kısmetse yürüyüşten sonra Kibir+ temalı bir Dudakların Cengi etkinliği düzenleyeceğiz. Dudakların Cengi Ocak ayından beri genelde iki haftada bir düzenlediğimiz bir lipsync gecesi. Süslenip püslenip süperstarlığımızı yaşadığımız bir yer. Gelmeyenlerin gelenlerden daha çok bilgi sahibi olduğu bir yer (gıybet kaynaklı bilgi). Haftanın tek ücretli etkinliği bu. En unutulmazının da bu olacağını düşünüyorum. Katılım için giyinme, LGBTİ+ olma gibi koşullar asla yok. Diğer tüm etkinliklerdeki gibi herkesin seyirci olabileceği, herkesin sahne alabileceği bir etkinlik.

“Başka bir drag mümkün”

Irmak Keskin: Katılmak isteyenler nereden, nasıl takip edip ulaşabilirler?

Madır ÖktişMADIR ÖKTİŞ facebook sayfasından katılım mümkün.

Ve Instagram’dan www.instagram.com/oktem linklerini takip ederek etkinlikler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Youtube kanallarım MADIR ÖKTİŞ ve MADIR ÖKTİŞ VEV0’yu da takip edin konusu açılmışken :)

Irmak Keskin: Son olarak, makyajlara, payetlere teslim etmeden seni, söylemek, eklemek istediğin bir şey var mı?

Madır ÖktişBaşka bir Onur Haftası mümkün, başka bir aktivizm mümkün, başka bir drag mümkün, başka bir terapi mümkün, başka örgütlenmeler mümkün. Büyük kollektif çalışmalara alternatif olarak otonomluğun daha kolay sağlanabileceği daha küçük çaplı, daha punk, daha karşıkültürel etkinliklerin, toplulukların oluşturulabileceğini ve Onur Haftasının geleceğinin tam olarak da bu otonomlukta yattığını düşünüyorum. Böylece daha az yıkıcı madilik daha fazla terapötik madiliğe maruz kalacağımızı öngörüyorum.

Bunun yanında Queer performans sanatçılarını, queer sahne ve alkışseverleri destekleyiniz, hatta onlardan biri olunuz. Engelsiz, erişilebilir sahneler oluşturmak istememin başlıca sebebi de bu zaten. Kendimizi ifade edebildiğimiz, alkış ve çığlıkların bize eşlik ettiği yerlerin iyileştirici gücünü herkesle paylaşmak. İlk kez Hormonlu Domates 2014’te Applause performansımla aldığım ve bağımlısı olduğum alkışı terapisinin bir parçası yapmak isteyen herkesle yolumun kesişmesi dileğiyle. Kibirli haftalar.

*Kuyruklu yıldız, ikilik dışı cinsiyet kimlikleri için, kadın ve erkeği simgelerken kullanılan Venüs ve Mars sembollerinin yanına sistemin dışından bir öneridir.

 

Röportaj: Irmak Keskin

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.