Yeşil GündemEnerjiManşet

Bill Gates’ten ağır sanayide emisyonları azaltacak teknolojiye yatırım

0

Microsoft şirketinin kurucularından ve dünyanın en zengin iş insanlarından Bill Gates, güneş ışığını fosil yakıtların yerini alabilecek 1000 dereceyi aşan bir ısı kaynağına dönüştürmeyi amaçlayan yeni bir girişime destek vereceğini açıkladı.

Bill Gates’in yatırımcıları arasına katıldığı Heliogen isimli şirket karbon emisyonu olmadan ağır sanayiyi çalıştıracak kadar yüksek sıcaklıklara ulaşmak için güneş ışığına konsantre olan ilk şirket olarak biliniyor.

Şirket tarafından kullanılan ve sudaki hidrojen moleküllerini ayırarak fosil yakıt olmadan enerji üreteceği söylenen teknolojinin 1,500 dereceye kadar ulaşabileceği söyleniyor. Böylece bu enerji evler ve araçların yanı sıra güç üreten fabrikalarda kullanılabilecek.

Gross: Teknolojik bir sıçrama

Guardian’da yer alan habere göre Kaliforniya merkezli Heliogen şirketinin kurucu ve CEO’su Bill Gross, projenin dünyanın karbon emisyonlarının yüzde 75’ini oluşturan sanayi ve taşımacılık endüstrisinin emisyonlarını azaltmada teknolojik bir sıçramayı temsil ettiğini söyledi.

Şirket, güneş ışığını hedefe yansıtmada geniş bir ayna dizisini hizalamak için yazılım kullanıyor ve önceki ticari güneş sistemlerinden neredeyse üç kat daha yoğun bir ısı kaynağı oluşturuyor. Gross, düşük maliyetli, ultra yüksek sıcaklıkta işlem ısısı yaratmanın şirkete iklim krizini çözmede anlamlı katkılar yapma fırsatı vereceğini iddia ediyor.

Çimento üretiminde de kullanılabilecek

Bunun dışında, teknolojinin fosil yakıtlar olmadan çimento üretebilecek kadar yüksek sıcaklıklar üretebileceği söyleniyor. Çimento dünyanın petrol ve kömürden sonra gelen en büyük üçüncü emisyon kaynağı olarak biliniyor ve gelişmekte olan ülkelerdeki kentleşme nedeniyle üretimi her geçen gün artıyor.

Heliogen şirketi Bill Gates dışında birçok yatırımcı tarafından desteklenmeye başladı. Yatırımcıları arasında ABD merkezli girişim şirketi Neotribe ile milyarder Patrick Soon-Shiong’un yatırım şirketi Nant Capital yer alıyor.

Gates: İlk destekçilerinden olduğum için mutluyum

Gates, “fosil yakıt yerine yapılan arayışta ümit verici bir gelişim” olarak değerlendirdiği bu projenin ilk destekçilerinden olduğu için mutluluk duyduğunu açıkladı.

Çimento, çelik ve diğer malzemelerin üretiminde uygulanan endüstriyel işlemlerin tüm emisyonların beşte birinden sorumlu olduğunu söyleyen Gates şu ifadeleri kullandı:

“Bu materyaller hayatımızın her yerinde, ancak bize uygun fiyatlı, sıfır karbon versiyonlarını verecek kanıtlanmış herhangi bir atılım yok. Genel olarak sıfır karbon emisyonu elde edeceksek, yapmamız gereken çok şey var. ”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.