Dünyanın sonunu getirecek bir doğal afet, kuraklık, asteroid çarpması veya olası bir nükleer savaş gibi tehlikeler karşısında insan yaşamını korumak için gözlerini uzay yolculuğuna çeviren bilim insanları ‘modern küresel sigorta poliçesi’ oluşturma fikrini ortaya attı.
ABD’deki Arizona Üniversitesi‘nden altı araştırmacı, aralarında insanların da bulunduğu 6.7 milyon türden alınan sperm, yumurtalık, spor ve tohum örneğinin Ay’a yollanabileceğine dair bir sunum yaptı.
Bu örneklerin yer altında saklanmasının öngörüldüğü projenin nihai hedefi ise Dünya’da yaşam imkansız hale geldiğinde insanların yeryüzünden silinmesinin önüne geçmek.

Çukurlarda saklanmak isteniyor
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Havacılık ve Uzay Konferansı’nda yapılan sunumda numunelerin Ay yüzeyinin altında, milyarlarca yıl önce lavların oluşturduğu çukur ve mağaralardan birine yerleştirilecek bir kasada saklanabileceği belirtildi.
Sputnik Türkçe’nin aktardığına göre bu çukurların boyu 80-100 metre arasında değiştiği için büyük ısı değişiklikleri, radyasyon ya da meteorlar karşısında da korunaklı bir ortam sunuyor.
A plan to store seeds, spores, eggs and sperm on the Moon for safekeeping – https://t.co/WzaXtkXweW pic.twitter.com/VR8qYofyGa
— Fraser Cain (@fcain) March 12, 2021
250 uçuşla aktarım yapılabilir
‘Modern Nuh’un Gemisi için Ay Çukurları ve Lav Tüpleri’ başlıklı araştırmaya imza atanlardan Jekan Thangavelautham, toplamda 250 Ay uçuşuyla tüm numunelerin taşınabileceğini belirtti. Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun (ISS) kurulması için 40 uzay seyahati gerekmişti.
Ay’da yer altında saklanacak numunelerin soğuktan donmaması için de araştırmacılar söz konusu kasanın güneş panelleriyle ısıtılabileceği önerisini sundu.