Emek

Bilgisayar Mühendisleri Odası Haziran’da kuruluyor

0

Bir süredir çalışmaları sürdürülen Bilgisayar Mühendisleri Odası kuruluş sürecinde sona yaklaşılıyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgisayar Mühendisleri Odası’nı (BMO) kurma komisyonu üyesi Taylan Özgür Yıldırım, Haziran’da TMMOB Genel Kurulu sonrası BMO’nun kurulacağını söyledi. Yıldırım, Türkiye’de bilişim politikalarına müdahale edecek bir yapının da olmadığını belirterek, kamudan, halktan yana bilişim politikalarına müdahale edecek bir yapıya ihtiyaç olduğunu belirtti.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgisayar Mühendisleri Odası’nı kurma komisyon da bulunan Taylan Özgür Yıldırım, BMO’nun kuruluş sürecini ve bundan sonra yapılacaklarını değerlendirdi. Yıldırım, şu anda mezun olan 30 bini aşkın bilgisayar mühendisinin bulunduğunu, ancak EMO bünyesinde sadece 2 bin 700 bilgisayar mühendisinin olmasının BMO’nun kurulmasını daha da zorunlu hale getirdiğini belirtti. Yıldırım, 1980’lerden itibaren bilgisayar mühendislerinin EMO’nun çatısı altında örgütlendiğini belirterek, BMO’nun kuruluş çalışmalarının da EMO çatısı altında yapıldığını kaydetti. EMO’da bilişim politikalarını yönlendiren Bilgisayar Mühendisleri Meslek Dalı Anabilim Komisyonu Başkanlığı üzerinden çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Yıldırım, 2010 yılı başından itibaren artık bir meslek dalı komisyonundan odalaşma sürecine doğru evirilmeye başlandıklarını kaydetti.

Her yıl 6 binden fazla bilgisayar mühendisinin mezun olduğunu, ancak bu kitleye yönelik örgütleme çalışmasının EMO’nun yoğun gündemi içerisinde kendisine yeterince yer bulamadığını belirten Yıldırım, bilgisayar mühendislerinin de odalaşma sürecini başlatmak gerektiğini düşündüklerini ve bunun için de gerekli adımları attıklarını ifade etti. 2010 yılından itibaren seçimle işbaşına gelen bir Danışma Kurulu oluşturduklarını ve bir oda gibi alt komisyonları oluşturduklarını ve oluşturulan komisyondaki üyeleri de EMO içerisinde bulunan bilgisayar mühendislerinden oluştuğunu dille getirdi. EMO içerisinde bilgisayar mühendisleri odasının kurulması için çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade eden Yıldırım, bilgisayar mühendislerinin istediğinin EMO adı altında değil de Bilgisayar Mühendisleri adıyla örgütlenmek olduğunu ifade etti.

‘İNTERNET KAFE AÇILIR GİBİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİ AÇILIYOR’

Bilişim alanında ciddi bir karmaşanın olduğunu ifade eden Yıldırım, bilgisayar mühendislerinin işinin herkes tarafından yapılabileceğine dair yanlış bir kanının bulunduğunu belirterek, her sene 6-7 bin yeni mezununun olduğunu, uzaktan eğitimle bilgisayar mühendisi diploması veren üniversitelerin çoğaldığını kaydetti. Yıldırım, bir tabela ve bir kaç öğretim görevlisi ile bilgisayar mühendisliği fakültelerinin açıldığını belirterek, internet kafe açılır gibi bilgisayar mühendisliği bölümlerinin açıldığını söyledi. Bu bölümlerden mezun olan çok sayıda bilgisayar mühendisinin ucuz iş gücü potansiyelini artırdığını ifade eden Yıldırım, Türkiye’de bilişim politikalarına müdahale edecek bir yapının da olmadığını belirterek, kamudan, halktan yana bilişim politikalarına müdahale edecek bir yapıya ihtiyaç olduğunu işaret etti.

E-DEVLET PROJESİ ELEŞTİRİSİ

E-devlet projesinin ne kadar eşitlikçi ve halkın yararına hizmet vereceğinin “tartışılır” olduğunu söyleyen Yıldırım, bilişim sektöründe çalışan birçok kişinin güvencesizlik, düşük ücret, fazla mesai, esnek mesai gibi şartlarda çalışmak zorunda kaldığını kaydetti. Yıldırım, bilişim sektöründe Bilişim İşverenleri Sendikası varken, bilişim çalışanlarından yana bir yapının olmadığını ifade etti. BMO’nun bu eksikliği de kapatmayı amaçladığını kaydeden Yıldırım, BMO’yu bilişim çalışanlarından yana bir zemin oluşturmak için hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Emekten ve insandan yana bir yapının oluşturulması için bilgisayar mühendislerinin odasının kurulmasını istiyoruz. Geldiğimiz noktada BMO’nun artık bir ihtiyaç değil bir zorunluluk olduğunu anladık.” Zorunlu ihtiyaçtan “Artık BMO’yu kuruyoruz” diye işe başladıklarını ifade eden Yıldırım, bu çerçevede ilk olarak 15 Ekim’de Ankara’da ve bir ay sonra da İstanbul’da çalıştaylar yaparak, BMO ile ilgili bir kuruluş raporu hazırladıklarını kaydetti. Farklı alanlara neden BMO’ya ihtiyaç olduğuna dair sempozyumlar düzenlediklerini ve bu çerçevede gerek sosyal medya gerek farklı aktivitelerle BMO’yu tanıtmaya çalıştıklarını ve böylece BMO’ya zemin ve altyapı kazandırdıklarını kaydetti.

‘BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜ HALKINA HİZMETİNE SOKMAK İSTİYORUZ’

BMO ile birlikte bilişim sektörünü halkın hizmetine sokmak istediklerinin altını çizen Yıldırım, BMO’ya ulaşılması için “bmo.org.tr” adlı internet sitesini kurduklarını ve çalışmaları ile ilgili her konuda bu siteden bilgi alınabileceğini kaydetti. Yıldırım, Şube Genel kurullarına BMO’nun kurulmasının EMO Genel Kurulu’na taşınması için önergeler verdiklerini kaydetti. 21-22-23 Mart tarihlerinde EMO Genel Kurulu’nun olacağını belirten Yıldırım, kendileri için de bu tarihin önemli olduğunu, odalaşma sürecinin ilk etabının da bu kongrede tamamlanacağını söyledi. Yıldırım, kuruluş kararının Genel Kurul’da kabul edileceğini ve Haziran ayında TMMOB Genel Kurulu’ndan sonra BMO’nun kurulmasının tamamlanacağını ifade etti. Yıldırım Haziran ayında BMO’nun kurulma kararının çıkmasından itibaren ise geçici bir kurulun oluşturulacağını, bu kurulun hazırlıklarının tamamlanması ile birlikte bilgisayar mühendislerini BMO’ya davet edeceklerini, son aşamada ise bilgisayar mühendislerinin oyları ile yönetim kurulu ve kurulların oluşacağını aktardı..”

(Ajanslar)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.