Ekolojik YaşamKültür-SanatManşet

BİFED filmleri kasım ayı boyunca Kadıköy Sinematek’te izleyiciyle buluşacak

0

Bozcaada Uluslararası Ekoloji Belgesel Festivali’nde (BİFED) yer alan belgesel filmlerden hazırlanan bir seçki kasım ayı boyunca Kadıköy Belediyesi Sinematek’te gösterimde olacak.

Sinematek tarafından yapılan açıklamada “İlk belgesel programımıza, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferans’ından (COP26) hareketle zamanımızın en ilgiye muhtaç konularından biri olduğunu düşündüğümüz çevre sorunlarını ve bu alandaki güncel tartışmaları ele alan filmlerle başlıyoruz” denildi.

‘Hasar korkutucu boyutta’

197 ülkeyi bir araya getiren taraflar konferansının yıllardır küresel ısıtmanın önüne geçmek için çok fazla yol kat edemediği belirtilen açıklamada “Oysa gelir dağılımındaki adaletsizlik, CO2 miktarındaki artış, ormanlardaki, özellikle de Sibirya ve Amazonlar gibi dünyanın ciğeri sayabileceğimiz ormanlardaki hasar korkutucu boyutlarda” ifadeleri kullanıldı.

Sinematek açıklamasının devamında “Bunun temel sebebi ise gelişmiş ülkeler diye adlandırılan ülkelerin gelişmekte olan diye adlandırmaktan hoşlandıkları ülkeler üzerine kurdukları sömürge düzeni. Bu sömürü yalnızca maden, ağaç gibi doğal kaynakların yağmalanmasından ibaret değil, söz konusu ülkelerin yöneticilerinin seçimlerine karışmaktan, kamuoyunun görüşlerini yeni mecralarla belirlemeye kadar uzanıyor” dedi.

Sinematek' ve 'Anlat Kadıköy'e ödül

Yeşil Badana’ya karşı filmler

En kötüsünün de belgesel sinema gibi inandırıcı formatlarla yapılan manipülasyon olduğunu ifade eden Sinematek, “Söz konusu sömürünün sebep olduğu acının hayli falsolu bir resmini çeken kimi yapımlar bu sorunlu resimle bir başka sömürünün öznesi ve sebebi oluyorlar” açıklamasını yaptı.

Daha önce BİFED programlarında yer alan filmlerden seçilen kasım ayı belgesel programı son zamanlarda iyice çoğalan ‘Yeşil Badana’ (Green Washing) kampanyalarında kendini gösteren bu manipülatif yaklaşımın ve bilgi kirliliğinin panzehiri niteliğinde filmlerden oluşuyor.

Birincilik ödülünü kazanan Arica gösterimde

Belgeseller arasında İsveçli bir maden şirketinin uzun yıllardır Şili’deki bir kasabaya ihraç ettiği zehirli atıkların sebep olduğu felakete odaklanan ve bu yıl düzenlenen BİFED’in birincilik ödülüne layık görülen Arica yer alıyor.

Büyük küresel aktörlerin müşterilerinin güvenini kazanmak için uydurdukları sürdürülebilirlik üzerine kurulu pazarlama kampanyalarını sorgulayan Werner Booteûn yönetmenliğini üstlendiği Yeşil Yalan (Die grüne Lüge) seçkide yer alan diğer bir film.

2019’da BİFED Fethi Kayaalp Birincilik Ödülü’nü kazan ve Daniel Lambo’nun yönetmenliğini üstlendiği Nefessiz isimli belgesel de Sinematek’te izleyicilerle buluşacak.

Sinematek belgesel seçkisinin programına ve gösterim tarihlerine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz

You may also like

Comments

Comments are closed.