Doğa MücadelesiManşetYerel

Beşkonak’ta köylülerin direnişi sonuç verdi: Mermer ocağına verilen ÇED kararı iptal edildi

0

Antalya’nın Manavgat ilçesi Beşkonak bölgesindeki Kırkkavak Köyü yakınlarında açılmak istenen mermer ocağına Valilik tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir‘ kararı, Antalya 5’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Geçen yıl Manavgat’ta çıkan büyük yangından kurtarılan Beşkonak’taki kızılçam ormanlarında Taş Kütüphanesi adlı Çinli ve yerli ortaklı bir firmanın açmak istediği ocak için bölgeye iş makineleri girmiş ve ağaçları kesmeye başlamıştı.

11 köy halkının direnişi üzerine çalışmalar durdurulmuş, jandarmanın biber gazlı müdahelesiyle karşılaşan köylülerden 30 kişi gözaltına alınmıştı.

‣ Yangın yorgunu Manavgat ormanlarına maden ocağı tehditi
‣ Manavgat’ta mermer ocağına direniş sürüyor: Beşkonak sahipsiz değildir!

Köylülerin hukuki mücadelesi sonuç verdi.

DW Türkçe’den Alican Uludağ‘ın aktardığına göre köylülerin avukatı Tuncay Koç, bölgenin birçok endemik bitki ve canlının yer aldığına dikkat çekerek, mermer ocağıyla bölgenin tahrip edileceği, alanda bulunan yer altı su kaynaklarının kirleneceğini mahkemeye sunarak projeye 2018’de Antalya Valiliği tarafından verilen ÇED Gerekli Değil raporunun iptalini talep etti.

Antalya 5’inci İdare Mahkemesi, kararda hukuka, mevzuata ve kamu yararına uygunluk bulunmadığına hükmederek kararı iptal etti.

Mahkeme kararında, bilirkişi raporunda tespit edilen eksikliklere de vurgu yapıldı. Proje sahasında antik dönem yapı kalıntılarına rastlandığı ancak projede bununla ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığı, proje tanıtım dosyasında su kaynağının olmadığı belirtilmesine karşın dört adet su kaynağının topografik haritada görülebileceği belirtilerek dolayısıyla bölgede projeden etkilenebilecek su kaynaklarının bulunduğu da yer aldı. Alanda yapılacak madencilik faaliyetlerinin yakın çevredeki floraya olumsuz etki edeceği belirtildi.

Ocak için açılacak alana sadece iş makinelerinin girebilmesi için en az 300 kızılçam ağacının kesileceği belirtilmişti.

Türkiye’nin dört önemli coğrafik bölgesinden Beşkonak, birçok endemik canlı türüne sahip ormanlara, Selge Antik Kenti, Oluk Köprü ve Büğrüm Köprü, Kral Yolu, su kemerleri, harabeler, Tazı Kanyonu’na ve yıllık ortalama dört milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Köprülü Kanyon Milli Parkı‘na ev sahipliği yapıyor.

Daha önce ilçeye bağlı Karadağ Mahallesi’nde de bir mermer ocağı açılmak istenmiş, ancak köylülerin büyük tepkisi üzerine bundan vazgeçilmişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.