YerelDoğa MücadelesiManşet

Manavgat’ta mermer ocağına direniş sürüyor: Beşkonak sahipsiz değildir!

0

Haber: Erol MALÇOK

*

Antalya, Manavgat Beşkonak bölgesindeki Kırkkavak Köyü yakınlarında açılmak istenen mermer ocağına karşı bölge halkının tepkileri sürüyor.

Geçen yıl Manavgat’ta çıkan büyük yangından kurtarılan Beşkonak’taki kızılçam ormanlarında Taş Kütüphanesi adlı Çinli ve yerli ortaklı bir firmanın açmak istediği ocak için geçen hafta bölgeye iş makineleri girmiş ve ağaçları kesmeye başlamıştı. 11 köy halkının direnişi üzerine gözaltılar yapılmış, ancak çalışmalar da durdurulmuştu.

ÇED Raporu’na gerek görülmeyen ocak için açılacak alana sadece iş makinelerinin girebilmesi için en az 300 kızılçam ağacı kesileceği belirtiliyor.  Ocağa karşı hukuk mücadelesi de başlatıldı.

Hafta sonu Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti birlikte bir basın açıklaması yaparak, bölgede kalan tek yeşil alanda bir mermer ocağı açılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Açıklamada, Beşkonak’ın Antalya’da mermer ocağı olmayan tek bölge olduğuna da dikkat çekildi.

Daha önce ilçeye bağlı Karadağ Mahallesi’nde de bir mermer ocağı açılmak istenmiş, ancak köylülerin büyük tepkisi üzerine bundan vazgeçilmişti.

Açıklamada, Beşkonak’ın sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerler hatırlatıldı:

“Beşkonak halkı, Antalya’da ikamet eden vatandaşlarımız ve dünyanın dört bir tarafından gelen insanların haklı gerekçelerine istinaden Beşkonak Köprülü Kanyonu’nu tanımlamak gerekiyor. Ülkemizin dört önemli coğrafik bölgesinden bir tanesi de Beşkonak’tır. Birçok endemik canlı türünü barındıran ormanları, doğa harikası kanyonları, günü birlik amaçlı kullanılacak peyzaj değeri yüksek rekreasyon alanlarına sahip yine bilimsel çalışmalara ışık tutan Selge Antik Kenti, Oluk Köprü ve Büğrüm Köprü, Kral Yolu, su kemerleri, harabeler, Tazı Kanyonu Antalya’nın en nitelikli doğal yerlerinden birisidir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı, barındırdığı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler sayesinde ziyaretçilerine çok sayıda etkinlik seçeneği sunmaktadır. Başta, Türkiye’nin en önemli rafting rotalarından biri olan Köprüçay üzerinde rafting, kano ve kanyoning (kanyon geçişi) sporları olmak üzere; yüzme, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, oryantiring, bisiklet, olta balıkçılığı vb. sportif etkinlikler ile botanik-yaban hayatı gözlemciliği, jeolojik yapı gözlemciliği, kampçılık, fotoğrafçılık, piknik, cip safari, yayla gezileri gibi çok çeşitli etkinliklere katılma olanağı bulunmaktadır.”

Beşkonak Köprülü Kanyon Bölgesi’ni yıllık ortalama dört milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği belirtilen açıklamada “Yine tarih konulu filmlere ev sahipliği yapabilecek bir coğrafik konuma ve botanik yaban hayatına sahibiz. Ülkemizde geçen yıl bir Hollywood filmi çekimi için Antalya ilimizde belirlenen birkaç lokasyondan biri olarak doğal ve tarihi yaşamı simgeleyen Beşkonak Köprülü Kanyon bölgemizin seçilmesi  şehrimiz için gurur kaynağıdır. Muhteşem bir renk uyumu ile hava, toprak ve su dengesinin optimum düzeyde olduğu Beşkonak,  film ve dizi turizminin de destinasyonu haline gelmiştir” denildi.

En büyük altıncı doğal park

Beşkonak, kapladığı alan itibarıyla Türkiye’de bulunan  46 adet Milli Park sahası içerisinde en büyük altıncı Milli Park. 400 hektarlık doğal servi ormanlarına sahip bölgede, kekik, adaçayı, keçiboynuzu, kiraz, barbunya, üzüm, ceviz gibi ihracat ürünleri yetişiyor; rafting turizmi, ekoturizm, alternatif turizmin yanısıra küçük baş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, orman ürünleri işçiliği yapılıyor. 500 e yakın endemik türe ev sahipliği yapan alanda dağ keçisi, Anadolu’nun tek endemik kuş türü Anadolu Sıvacısı, nesli tükenmekte olan Kızıl Akbaba, sadece bu yörede yaşayan Kara Semenderi gibi türler yaşıyor.

Tüm bu nedenler ve dünyadaki mücbir sebepler de göz önüne alındığında, karstik su özelliğine sahip Beşkonak Köprülü Kanyonu’ndaki 11 köyü etkileyecek mermer ocağını izin verilmemesi istenen açıklamada şöyle sonlandırıldı:

“Yukarıdaki haklı gerekçelerimiz neticesinde derneğimiz, Antalya Barosu, AGC ve hemşehrilerimiz ile sahadaki mücadelemizi hukuk alanında da başlatarak yürütmenin durdurulması istemli davamızı açmış bulunmaktayız. Beşkonak Kırkkavak Köyü’nde izni verilen mermer ocağının iptal edilmesini ve haklı gerekçelerimize kulak verilerek ivedi bir şekilde telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmaması adına, bölgenin nasıl bir tehlike altında bulunduğunu tüm kamuoyu ile paylaşıyor, yetkililerimizi göreve davet ediyoruz.

Beşkonak sahipsiz değildir!”

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.