Dünya

Berlusconi kıl payı kurtuldu

0

Ekonomi politikalarıyla sık sık eleştirilen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümet meclisten 51’inci kez güvenoyu aldı. Ancak sol muhalefet yine de erken seçim istiyor.

İtalya’daki 630 sandalyeli mecliste 316 milletvekili Berlusconi hükümeti lehine, 301 milletvekili de hükümet aleyhine oy kullandı. İktidar partilerine üye milletvekilleri oylama sonucunu alkışlarla karşıladı. Muhafazakâr sağ hükümet oyların 315’ini bulamamış olsaydı güven oylaması geçerli sayılmayacaktı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, sonucun belli olmasının ardından yaptığı konuşmada, “Bugün bir tuzağa basmaktan kurtulduk” dedi. Ana muhalefetteki Demokratik Parti lideri Pier Luigi Bersani ise “Bu hükümet er ya da geç bir güven oylamasında bitecek” açıklaması yaptı. Berlusconi’nin istifasını isteyen sol muhalefet erken seçimlere gidilmesini istiyor.

“Alternatifimiz yok” demişti

Berlusconi güvenoyu alamaması halinde istifa etmek zorunda kalacaktı. İtalya Başbakanı, perşembe günü mecliste yaptığı konuşmada “Bu hükümete alternatif yok” demiş ve “Berlusconi karşıtlığı dışında merkez solu bir arada tutan bir şeyin olmadığını” söylemişti.

Berlusconi ayrıca “Erken seçimler bugün yaşadığımız sorunları çözmemizi sağlamaz. Siyasî kriz; gerileme, felaket ve spekülasyon partisinin zaferi olur” diye konuşmuştu.

Hükümetin 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun görüşüldüğü İtalyan meclisinde, bilançonun 1’inci maddesinin oylamasında çoğunluğu sağlayamayarak 290’a 290 eşitlik çıkması, İtalya’daki siyasi gündemi, merkez sağ iktidar için istenen güven oylamasına çevirmişti.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.