DünyaManşet

İtalya’da sandıktan belirsizlik çıktı

0

İtalya’da yapılan genel seçim sonuçları hiç bir partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu elde edemediği olasılığıyla çıkmaza sürüklendi.

Ülke içinde kullanılan oyların tümünün sayımı tamamlandı. Buna göre Pier Luigi Bersani’nin orta sol bloğu Meclis’in alt kanadında; eski başbakan Silvio Berlusconi’nin orta sağ bloğuysa Senato’da çoğunluğa sahip.

Tüm sandıkların açılmasının ardından İçişleri Bakanlığı verileri Bersani’nin merkez sol bloğunun Meclisin alt kanadı için kullanılan oyların %29,54’ünü, Berlusconi’nin merkez sağ bloğunun ise oyların %29,18’ini aldığını ortaya koydu.

Çıkan sonuca göre Pier Luigi Bersani liderliğindeki merkez sol Temsilciler Meclisi seçimlerinden birinci çıkmasına rağmen Senato’da yeterli çoğunluğu sağlayamadı.

Seçimi kıl payı önde götüren merkez sol blok çatı partisi Demokrat Parti’den genel sekreter yardımcısı Enrico Letta, merkez sol blokun hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da kazandığını ifade ederek, ”Temsilciler Meclisi’ni kazanan ilk teklifi yapacak olandır. Cumhurbaşkanına, bu karışık duruma çözüm bulmasına yönelik güvenimiz tamdır’‘ dedi. Ama İtalya yeninden sandığa gidebilir.

Hükümet kurmanın Senato’da 158 sandalye sayısına ulaşma zorunluluğu olduğu İtalya’da açıklanan rakamlara göre ne merkez sol-Monti koalisyonu ne de merkez sağ-Monti koalisyonu hükümet kurma şartını yerine getiremiyor. Bunun altını çizen uzmanlar, şu anki durumda ortada bir hükümetsizlik krizi oluşacağını ve yeni bir seçime gitmekten başka çare gözükmediğini kaydediyor.

(Ajanslar, BBC, Yeşil Gazete)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.