Kültür-SanatManşet

Berlinale ile sinemanın kalbi Almanya’da

0

Dün akşam başlayan Uluslararası Berlin Film Festivali ile 5 – 15 Şubat günleri arasında sinemanın kalbi Berlin’de atacak.

7

Berlin’de 14’üncü festivalini düzenleyen ve kısa bir süre önce sözleşmesi 2019 yılına kadar uzatılan Berlinale direktörü Dieter Kosslick’in yönetiminde, bu sene de heyecan verici bir program bekliyor sinemaseverleri. Berlinale’nin ana programında 19 film, Altın ve Gümüş Ayı ödülleri için çekişecek, dört film de yarışma dışı gösterilecek. Festivalin açılış filmi İspanyol yönetmen Isabel Coixet’in imzasını taşıyan “Nadie quiere la noche”.

Altın Ayı’ya aday olan ve daha önce de Penelope Cruz ve Ben Kingsley’li “Elegy” ile yarışma bölümüne kabul edilen yönetmenin filmi, Kuzey Kutbu’na ayak basan ilk kaşif olarak kabul edilen Robert Edwin Peary’nin gözüpek karısı Josephine’in hikayesi. Kocasını bulmak için yollara düşen ve bu yolculuk sırasında, zorunlu olarak İnuit bir kadınla tek başına kaldığında, aslında aralarında pek fark olmadığını idrak eden Josephine rolünde Juliette Binoche var.

Geçen sene festivali açan “The Grand Budapest Hotel”, şimdi dokuz dalda Oscar’a aday. Bu nedenle, bu yılki açılış filmi için çıtanın epey yüksek olduğu söylenebilir.

Festivalin heyecanla beklenen filmlerinden biri, basına sızan sadece bir avuç fotoğrafı bulunan, 1970’lerin sonundan 1990’ların sonuna kadar sinemaya ara veren, ardından çektiği „The Thin Red Line“ ile Altın Ayı’yı kapan, birkaç yıl önce de „The Tree of Life“ ile Altın Palmiye’ye layık görülen reji efsanesi Terence Malick’in yeni çalışması „Knight of cups“. Christian Bale, Cate Blanchett ve Natalie Portman gibi yetenekleri buluşturan film, pazar günü gösterilecek.

Türkiye, Altın Ayı yarışında yok

Deutsche Welle’den Aydın Üstünel’in haberine göre Bu yılki Altın Ayı yarışında Türk filmi yok. Ama Türk Sineması’ndan yine de üç ilginç eser gösterilecek Berlinale’de. İlki, nispeten deneysel çizgisiyle tanınan Forum bölümündeki “Nefesim Kesilene Kadar”. Emine Emel Balci’nın filmi festivalde “En İyi İlk Film Ödülü” için yarışacak 18 yapım arasına seçildi, yani epey iddialı. Balcı, 2011 yılında Berlinale’deki Yetenek Kampüsü’ne katılmış, 2012’de de aile birleşimi yasası gereği Almanca öğrenmek zorunda kalan, Şanlıurfa’nın köylerindeki Kürt kadınlar üzerine “Ich liebe Dich” adlı bir belgesel çekmişti.

Gençlik filmleri bölümünde ise “Kar Korsanları” adlı yapım var. Kars doğumlu Faruk Hacıhafızoğlu’nun imzasını taşıyan film, bu coğrafyada 1980 darbesi sonrasını çocukların gözünden aktarıyor ve Kristal Ayı Ödülü için yarışacak. Türkiye’den festivale gelen üçüncü ve son film ise gençlik bölümünün kısa film yarışmasına kabul edilen „Gri Bölge“. Oyuncu-yönetmen Derya Durmaz’ın çektiği bu yapım, hiç beklenmedik bir anda, kızının artık bakire olmadığını öğrenen bir anne ile kızı arasındaki iletişime odaklanıyor.

(Deutsche Welle Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.