ManşetTürkiye

Berkin Elvan, ölümünün yedinci yılında anıldı: Yaşasaydı 22 yaşında olacaktı

0

Gezi olaylarında biber gazıyla vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, yedinci ölüm yıldönümünde İstanbul Feriköy’deki mezarı başında anıldı.

Okmeydanı’nda 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti.

Baba Elvan: Hala adalet için mücadele ediyoruz

Bugünkü anmaya, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve çok sayıda kişi katıldı.

Baba Sami Elvan, mücadelelerinin sadece oğlu Berkin için olmadığını ifade ederek şunları söyledi: 

“Biz diyoruz ki bu ülkede eşitlik, adalet, barış olsun. Azmettiriciler bu ülkede bir eli yağda bir eli balda hayatını devam ettiriyor. 14 yaşındaki çocuğu terörist ilan ettiler bu hangi kitapta yazıyor” dedi.

“Yaşasaydı 22 yaşında olacaktı. Unutturmaya çalışıyorlar ama biz unutmayacağız. Adalet arayışımız hâlâ devam ediyor ama adalet diye bir şey yok. Oğlumuz için yine ‘Adalet’ diye haykıracağız. Hukuk arayışımızı da devam ettireceğiz” diyen baba Elvan yargılama sürecine ilişkin de şunları söyledi: “Mahkeme heyeti değişti. Mahkeme heyeti davayı 18 Haziran’a atadı. 18 Haziran’da yine görevimizi yerine getireceğiz. Umarız adil bir karar verirler.” 

Berkin Elvan’ın  öldürülmesine ilişkin polis Fatih D.’nin yargılandığı davanın bir önceki duruşmasında mahkeme heyeti değiştirilmiş; dava 18 Haziran’a ertelenmişti.

MA‘nın aktardığına göre, anne Gülsüm Elvan da yedi yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesinde olmayan bir adaletin peşinde koştuklarını kaydetti: 

“Hesabın bu mu Recep Tayyip Erdoğan? 14 yaşında bir çocuk. Senin vicdanın varsa onunla baş başa bırakıyorum. 7 yıldır bu acıyı çektirdin bana. Bugün de yine burada üstümüze saldırmaya çalışıyorsun. Yeter artık. Senin bu ülkeye 18 yıldır verdiğin zarar, her yerde. Biz Roboskî, Ankara, Suruç, Sur’da üç aylık bebeği mi unutalım? Ama emin ol ki bütün bu olanlar, bütün bu annelerin başta ben olmak üzere iki eli yakanda. Seni, hakim karşısına çıkartıp yargılatana kadar kesinlikle durmayacağım. Adalet, adalet diyorum.”

Ne olmuştu?

Berkin Elvan, 16 Haziran 2013’te, Okmeydanı’nda polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle ağır yaralandı. Komaya giren ve 269 gün boyunca komada kalan Elvan, hastanede yaşamını yitirdi.

2016 yılının sonunda tamamlanan iddianamede, Elvan’ın öldürülmesinde tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin “olası kastla öldürme” suçundan yargılanması talep edildi.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. 

29 Kasım 2019’da Elvan ailesi çocuklarının vurulmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. 2020 Haziran’ında AİHM,  dava başvurusunu “öncelikli dosya” olarak işleme koydu ve Türkiye hükümetine Elvan’ın yaşam hakkı ve iç hukukta devam etmekte olan davayla ilgili olarak bir dizi soru yöneltti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.