DünyaManşet

Belene için referandum vakti

0

Bulgaristan’da ülkenin demokrasi tarihindeki ilk referandumu pazar günü gerçekleşiyor.

Bulgaristan hükümeti, Mart ayında Belene Atom Santrali’nin yapımından vazgeçtiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Bulgar Sosyalist Partisi sorunu referanduma taşınmasını istemiş ve kısa zamanda 750 bin imza toplamıştı.

Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandumda halka “Yeni nükleer santral yapımı ile Bulgaristan’da nükleer enerji sektörü geliştirilsin mi?” sorusu yöneltilecek.

İşsizliğe çözüm umudu

Belene bölgesi belediye başkanı Petır Dulev bölge halkına iş bulunacağı gerekçesiyle bölge halkının evet diyeceğini söylüyor.

1986’da Vrança depreminde komşu Ziştovi’de (Sviştov) iki apartmanın yıkılması sebebiyle nükleer santralin çevreye tehdit oluşturabileceği iddialarını değerlendiren Dulev, “Birçok uzman, blokların inşaatında hatalar oduğundan bahsediyor. Eğer deprem hasar verdiyse; neden başka, hem de daha yüksek binalar yıkılmadı? Neden kimya fabrikasında bir hasar oluşmadı?” diye sorarak nükleer santrali savunuyor.

Başbakan’dan hayır çağrısı

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov süpriz bir açıklama ile kabinesi ve sandık başına gidecek yurttaşlar için ‘nükleer santrale hayır’ çağrısı yaptı. Boykov referandum tartışmaları sırasında da, seçmenlerin, ‘santralin yapımında maddi desteğin nereden geleceğini, daha sonra elektrik fiyatları ne olacağını, elektrik dağıtım sistemini kim kuracağını, nükleer yakıt nereye götürüleceği’ gibi soruların da seçmenlere açıklanması gerektiğini vurgulamıştı.

Bir diğer “hayır” kampanyası yürütüne Bugaristan Yeşiller Partisi’ni (zelenite) ziyaret eden Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı sözcüsü Rebecca Harms, Başbakan’ın bu açıklamasını bir süpriz olarak nitelendirdikten sonra, bu açıklamanın yetmeyeceğini, Bulgaristan için yüksek risk anlamına gelen faal santrallerin de bir an önce servis dışı bırakılarak, geleceğin güvenli tekenolojisi olan yenilenenbilir enerji kaynaklarına odaklanılması gerektiğini söyledi.

Referandum kültürü doğuyor

Tarihindeki ilk referandumunu önümüzdeki pazar günü yapmaya hazırlanan Bulgaristan’da sigara yasağı ile ilgili de referanduma gidilmesi teklif edildi.

Demokratik Güçler Birliği (SDS), kapalı yerlerde sigara yasağı konusunda referandum yapılması teklifinde bulundu. Sağ muhalefet partisi, referandum için kampanya başlatmaya karar verdi.

Sigara yasağı ile ilgili tartışmalara değinen SDS Başkanı Emil Kabaivanov, partilerinin bu konuda bir tavır almadığını; kararı halkın vermesini istediklerini ifade etti.

Geçen sene temmuz yaında alınan kanun değişikliğinde kapalı yerlerde sigara içme yasağı devreye girmiş, kısa bir zaman sonra ise turizm ve otelcilik sektörünün baskısıyla tekrar eski haline getirilmesi istenmişti.

(Yeşil Gazete, Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.