Dünyaİklim KriziManşetUlaşım

Belçika’daki 600 bin aracın yıl başından itibaren başkente girmesi yasak olacak

0

Belçika Otomobil Sanayicileri Federasyonu‘nun verilerine göre, Euro 4 normlarındaki dizel motorlu 604 bin aracın düşük emisyon bölgesi ilan edilen Başkent Brüksel‘de kullanılması yıl başından itibaren yasak olacak.

Verilere göre 11-16 yaş aralığındaki bu araçların 38 bini Brüksel’de, 350 binden fazlası Flaman bölgesinde, 215 binden fazlası ise Valon bölgesinde kayıtlı bulunuyor.

Para cezası uygulanıyor

Brüksel’e şu anda daha yaşlı çok sayıda aracın girişine de izin verilmiyor. Bu tür araçların Brüksel bölgesine girmeleri halinde 350 euro para cezası kesiliyor.

AA’nın aktardığına göre 11,4 milyon nüfuslu Belçika’da toplam 5,85 milyon kayıtlı araç bulunuyor.

2030’dan itibaren dizel araç yasak

Federal sistemle yönetilen Belçika, Başkent Brüksel Bölgesi, Flaman Bölgesi ve Valon Bölgesi‘nden oluşuyor.

Başkent Brüksel Bölgesi yönetimi, Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele için 2050’ye kadar sera gazı salımını sıfırlama hedefi kapsamında 2030’dan itibaren dizel araçların, 2035’ten itibaren ise benzinli araçların tamamen trafikten men edilmesine karar vermişti.

Fotoğraf: AA

Yüksek hava kirliliği ve emisyon

Brüksel bölgesinde, hava kirliliğinin ve karbon emisyon düzeyinin yüksek olduğu biliniyor. Brüksel’de karayolu taşımacılığı nitrojen oksit emisyonlarının yüzde 69’undan, PM10 partikül emisyonlarının yüzde 35’inden ve daha ince PM2 partikül emisyonlarının yüzde 30’undan sorumlu.

Ulaşım aynı zamanda sera gazı emisyonlarının önemli kaynaklarından biri. 2017’de ulaşım sektörü toplam karbondioksit emisyonlarının yüzde 30’undan sorumluydu.

Dünyada da Brüksel ile benzer önlemler alınmaya başladı. Paris’te dizeller 2024 yılından itibaren, benzinli araçlar ise 2030’dan itibaren yasaklanacak. Lyon 2026 yılında dizel araçları yasaklamayı planlıyor. Birleşik Krallık ise 2035 yılında dizel ve benzini yasaklamak için adım attı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.